Новини

Октомври е месецът за поставяне на противогрипна ваксина

Поставянето на противогрипна ваксина е личен избор
Поставянето на противогрипна ваксина е личен избор

Очакваните грипни щамове и през този сезон ще се множат и вече си имат имена, сигнализира Световната здравна организация. По нейна препоръка тези щамове са включени в състава на противогрипната ваксина, за която е време да помислим.

От районните здравни инспекции припомнят, че кампанията за имунизиране с противогрипна ваксина започва от октомври и че начините за поставянето й са или при джипито, или в имунизационния кабинет на РЗИ. Работното време на Имунизационния кабинет е всеки делник от 9 до 12 и от 13 до 16 часа.
Информация относно вида на налични противогрипни ваксини може да се получи от отдел „Противоепидемичен контрол” на тел. 082/82-56-29.
Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на хората към заболяването, бързината на разпространение, вследствие на лесния механизъм на предаване на инфекцията, и изменчивостта на грипния вирус.
Специфичната профилактика, чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най-ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция.
Противогрипните ваксини се произвеждат ежегодно, по указание на СЗО и са съобразени с циркулиращите грипни щамове.
Ваксинацията е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора. Когато се имунизираме, ние предпазваме не само себе си, но и семейството, приятелите и колегите си.


Препоръчва се имунизациите срещу грип да се извършват ежегодно през есента (октомври-ноември) преди началото на епидемичния сезон. След поставяне на ваксина са необходими около 20 дни, за да може организмът да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването.
Противогрипната имунизация е необходима най-вече при хора над 65 години, при деца над 6-месечна възраст, при възрастни , страдащи от хронични белодробни заболявания, астма, хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, метаболитни заболявания, /особено диабет/, вродена и придобита имуносупресия, вкл. медикаментозна, при носители на ХИВ и болни с клинично проявена ХИВ-инфекция, при хора с хемоглобинопатии, с органна трансплантация и т.н..
Лицата, които са изложени на повишен риск от заразяване с грип са:
хора, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития), здравни работници от лечебни заведения, ДКЦ-та, социални заведения, транспортни работници, служители в армията и полицията и др.

 

Общо
Октомври е месецът за поставяне на противогрипна ваксина
Заглавие
Октомври е месецът за поставяне на противогрипна ваксина
Описание
От районните здравни инспекции припомнят, че кампанията за имунизиране с противогрипна ваксина започва от октомври и че начините за поставянето й са или при джипито, или в имунизационния кабинет на РЗИ
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker