Новини

Окосмяването по тялото – бодигардът на нашата кожа

Окосмяването по тялото, наречено  андрогенно, се развива през годините на пубертета. По принцип окосмяването регулира телесната температура:  когато е студено, космите се изправят, тъй като малките мускули около космените фоликули се опитват да уловят повече топлина. Затова космите по кожата настръхват. Косъмчета имаме навсякъде по тялото си. Имаме косми по веждите, лицето, ръцете, краката, гърдите, както и срамни косми.  Фините косми, които откриваме по цялото тяло, се наричат велус, латинската дума за „руно“. По-големите и по-груби косми откриваме на веждите, миглите, подмишниците, лицето и срамните области. Те се наричат терминални. Клетките на космените фоликули постоянно се регенерират. Ние не сме бозайници с много вълна, на които им растат постоянно космите.  Растежът на косата всъщност преминава през активни и неактивни периоди. Продължителността на растежа на космите е различна в зависимост от това къде се намират те.  Най-отчетливо разликата се вижда между космите на главата и тези на краката например.

Окосмяването по тялото се определя от редица фактори. Един от тях е етносът. Много често колко гъста коса имате зависи именно от етноса, защото различните народи имат различно количество косми по главата. Испанците и хората от Близкия Изток имат най-много коса, докато азиатците най-малко.

Растежът на косата, както и цялостното окосмяване на тялото,  може да бъде повлиян обаче от хормонални дисбаланси. Повишаването на тестостерона например може да доведе до увеличаване на окосмяването. Това състояние се нарича хирзутизъм и е сериозна драма за жените, които имат този проблем.

Дамите с нередовен цикъл и синдром на поликистозни яйчници поради промяна в хормоналните нива са предразположени не само към силно окосмяване, но и към окосмяване на лицето и други части на тялото, необичайно за нежния пол. Автоимунните състояния от друга страна могат да доведат до загуба на коса, какъвто е случаят с видовете алопеция. Това, че има недостиг на желязо или щитовидната жлеза не функционира правилно, също може да причини загуба на коса.

Има определени домашни средства, които могат да помогнат за стимулиране растежа на косата. Храненето с високо съдържание на протеини може да помогне поради аминокиселината, наречена кератин. Цистеинът е друг вид аминокиселина, която може да помогне за по-бързия растеж на косата. Снабдяването на организма с витамини, биотин, фолиева киселина и желязо е един от най-популярните методи за стимулиране на растежа на косата.  

Ако искаме да запазим естествените масла на косата, необходими за здравето и растежа й, не бива да пракаляваме с честото миене на косата. Този атрибут на женската красота можем да опазим в цветущо здраве и прекрасна визия, ако сведем стреса в живата си до нормалните нива. В противен случай може да се стигне до нарушаване на цикъла й на растеж и идо дори до косопад.

Добрата грижа за „гривата“ изисква редовно да подстригваме краищата й, да я сресваме, докато е мокра. Така ще предотвратим увреждането й. Ябълковият оцет стимулира растежа на косата, помага за балансиране на нивата на рН, което влияе върху космените фоликули. Сокът от алое вера и лук също може да премахне себума от косата, което забавя растежа на косата.

Всъщност окосмяването и на главата, и на тялото има определена функционалност, така че нека не стигаме до крайност и да искаме да премахнем всяко косъмче от тялото си. Не бива да забравяме, че космите са защитник на нашата кожа, един от изключително важните човешки органи.

Общо
Окосмяването по тялото - бодигардът на нашата кожа
Заглавие
Окосмяването по тялото - бодигардът на нашата кожа
Описание
Много често колко гъста коса имате зависи именно от етноса, защото различните народи имат различно количество косми по главата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker