Новини

Остър спад в индекса на потребителското доверие в световен мащаб

Какво се промени в потребителските нагласи по време на коронавирус пандемията

Разпространението на корона вируса безспорно оказа силно влияние във всички сфери на личния, социалния и професионалния живот на хората в глобален мащаб. Няколко интересни тенденции се наблюдават като резултат от пандемията с Ковид-19, свързани с потребителското търсене и поведение и ответните реакции на компании по целия свят в търсене на правилния подход към своите потребители.

За първи път от 7 години насам се наблюдава остър спад в индекса на потребителското доверие на глобално ниво, който през второто тримесечие на 2020 г. стигна до 92 пункта в сравнение със 107 пункта през същия период на 2019 г. по данни на Нилсън. За последен път индексът е стигал тези нива през 2012 г. Според проучването „Поведение на пазаруващите по време на криза“, проведено от GfK в България през май месец 2020 г. сред 641 домакинства, 65% от българите са притеснени от коронавирус пандемията, като едно от основните притеснения за 53% от домакинствата е свързано с ефектите от пандемията върху икономиката и финансовото положение. Тенденциите на глобално и местно ниво, изразяващи притесненията на домакинствата, свързани с безработицата, и нагласите им към финансовото състояние, оказват пряко влияние върху процеса на вземане на решение и поведение при покупка в бързооборотния сектор. 69% от анкетираните участници в онлайн проучване на Ипсос през месец май 2020 г. са споделили, че забавят или мислят да забавят голяма покупка поради това, което се случва с коронавируса.

Наложените мерки за безопасност и извънредното положение в България оказаха силно влияние върху българските потребители, които станаха много по-чувствителни в няколко посоки: както относно пазаруването – начини, цени, големина на магазините, така и към начина на живот като цяло в посока оценяване на времето и грижата за семейството, общността и планетата. Компаниите, които използваха тези прозрения в маркетинг комуникациите и активностите си, показаха лично отношение и внимание към потребителите през този период и това им донесе успех.

Пример за това е националната консуматорска промоция на Каменица „Налей си кеш“, която предложи един нов и нестандартен за бирената категория механизъм за раздаване на награди, съобразен именно с нагласите на потребителите и съображенията им относно покупки. Стандартните и очаквани бирени продукти като награди бяха заменени с карти на стойност от 50 лв. и 500 лв., като по този начин от бирената компания категорично промениха стереотипа, че една промоция е необходимо да раздава „безплатна“ бира, за да бъде успешна.

Националната кампания грабна потребителите и предизвика страхотен интерес от самото начало, като за целия период на провеждане генерира близо 1 милион регистрации. Това е един забележителен резултат и доказателство за това, че е намерен правилният подход в тези предизвикателни времена, в които до голяма степен всеки промени нагласите си към пазаруването и приоритетните продукти в кошницата за пазаруване.

Каменица успя не просто да изненада потребителите с атрактивна лятна промоция, но и да направи ежедневието на много българи по-приятно и леко с раздадените парични награди, като по този начин всъщност предостави нещо много повече – предостави възможност на потребителите сами да изберат в какво да инвестират спечелените си награди от 50 или 500 лв. – за хоби, за учене, за дома, за всичко онова, което остава на заден план като разход, поради свитите финанси по време на кризата, за качествено време със семейството или за много вечери с приятели на по бира. Промоцията даде възможност и на онези 69% от българите да не забавят покупката си, а да я случат сега.

Кампанията раздаде над 750 000 лв. в парична стойност в стремежа си да подкрепи всеки един бирен любител да реализира желаната покупка в точния момент, да отиде на почивка, като избяга от забързаното ежедневие и се наслади на всички онези малки моменти, които правят живота ни специален, или просто да сподели време с приятели на по чаша хубава бира. По този необичаен начин една от най-обичаните български марки бири допринесе с положителни емоции към живота на няколко стотин хиляди българи.

Общо
Остър спад в индекса на потребителското доверие в световен мащаб
Заглавие
Остър спад в индекса на потребителското доверие в световен мащаб
Описание
Какво се промени в потребителските нагласи по време на коронавирус пандемията.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker