Новини

Отбелязваме Дядовден, но без традиционните тържества

Традицията повелява след Бабинден жителите на русенското село Черешово да отпразнуват Дядовден. Празникът е уникален не само за региона, но и за цялата страна. Той е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете позволяват на жените да се включат.

Поради въведените противоепидемични мерки тази година не се състоя традиционната културна програма, чиято кулминация е извършването на ритуала по „окъпване“ на избрания за Дядо на селото.  Поверието се свързва с народните вярвания за здраве и плодородие. Припомняме, че миналата година за десети пореден път за Дядо беше избран 77-годишният Марин Колев.

През последните няколко години сред гостите винаги беше и областният управител Галин Григоров, а основен организатор на събитието бе Община Сливо поле.

„Традициите са духовен стожер за нас – българите! Те ни сплотяват и ни правят истински живи! Преодолявали сме всякакви повратности, защото сме били единни и винаги сме се интересували от своето минало! Нека заедно продължим примера на предците си и да следваме неотлъчно техните завети!“, това се казва в изпратения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров до жителите на Черешово. От своя страна кметският наместник Сидер Златев посочи, че този празник вече е неотлъчна част от историята на селото и винаги е представлявал тръпка за всички присъстващи.

Сред любопитните факти, които могат да бъдат споменати е, че през предходните години в по-късните часове на деня се провеждаше и проверката за издръжливост на пиене, която е неизменна част от празника. Тя се състои в това, че ако мъжете успеят да изрекат три пъти един след друг, без да сбъркат, скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе“ значи те са истински юнаци.

Общо
Отбелязваме Дядовден, но без традиционните тържества
Заглавие
Отбелязваме Дядовден, но без традиционните тържества
Описание
Традицията повелява ден след Бабинден жителите на русенското село Черешово да отпразнуват Дядовден.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker