Новини

Отбелязваме Световния ден за хигиена на ръцете

Пред сухия шадрафан пред Операта ще бъдат представени правилните начини за поддържане на добра хигиена на ръцете

16 милиона пациенти за година си отиват глобално заради вътреболнични инфекции.
В Световния ден за хигиена на ръцете от 10:00 до 15:00ч. пред сухия шадрафан пред Операта ще бъдат представени правилните начини за поддържане на добра хигиена на ръцете.

16 милиона пациенти за година си отиват глобално заради вътреболнични инфекции. Това означава, че на всеки 3 минути умира човек. Цифрите са стряскащи и по-големи, отколкото ако всеки ден по един самолет катастрофира и няма нито един оцелял.
Данни сочат, че в Европа всяка година във връзка с медицински грижи се заразяват 4 милиона души, като за 37 хиляди изходът от инфекцията е фатален. Такъв вид зарази водят до допълнителен болничен престой средно по около 16 милиона дни годишно.

По данни на Световната здравна организация 39 % от медицинския персонал не обръща достатъчно внимание на своята хигиена на ръцете. Това е тенденция, която може да има фатални последици за пациентите най-вече при урологични инфекции, свързаните с катетризация сепсиси, инфекции на хирургичното място и вентилационни пневмонии.

Все пак вътреболничните инфекции е възможно да намалеят от 60 до над 80 % за различните отделения и клиники, но трябва да има комлексни грижи.

Измиването трябва да е щателно и трябва да има поне 30- секундна допълнителна дезинфекция на ръцете. Около 40 хиляди евро ще струва на една болница „потушаването“ на болнична инфекция. Еднократното почистване на ръцете – 18 евроцента.
Ежедневното миене на ръце със сапун е един от най-ефикасните и евтини начини човек да се предпази от дихателни инфекции и стомашни разтройства. Различни проучвания са доказали, че чрез миенето на ръце могат да се спасят повече хора, отколкото с всяка ваксина или лекарска намеса. Наполвина може да бъде намалена смъртността, причинена от диария. Жертвите на остри дихателни инфекции ще са с една четвърт по-малко, ако всеки един човек по света си мие ръцете редовно.
Всеки човек има избор дали да си измие ръцете или не. Хората избират да измият ръцете си, най-вече след като са използвали тоалетната и преди да се хранят. Така се поддържа и една по-чиста околна среда, грижат се за личната си хигиена, но и за здравето на околните. Спазването на добра хигена трябва да се превърне в навик на всеки човек.
В Световния ден за хигиена на ръцете от 10:00 до 15:00ч. пред сухия шадрафан пред Операта ще бъдат представени правилните начини за поддържане на добра хигиена на ръцете. Внимание ще бъде отделено и на хигиената на ръцете и при децата. Двама аниматори, използвайки средствата на пантомимата, клоунадата и кукленото изкуство ще въвлекат децата в игри и приложни занимания, за да имат трайно впечатление от прекараното време.
На 4-ти май пък в Университетската болница също беще отбелязан Световния ден за хигиена на ръцете.
Специално интерактивно представление, което включва в себе си пантомимата, клоунадата и кукленото изкуство зарадваха малките пациенти на отделение „Педиатрия“ с история за микробите по ръцете и как да се предпазят от тях.
Грег Лелие и Емерик Рокет пък са провели обучение за персонала на болницата в конферентната зала.

Отбелязваме Световния ден за хигиена на ръцете
Пред сухия шадрафан пред Операта ще бъдат представени правилните начини за поддържане на добра хигиена на ръцете.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker