Новини

ОТКРИХА STEM ЦЕНТЪР–РАБОТИЛНИЦА В ОУ „ВАСИЛ АПРИЛОВ“

Заместник областния управител д-р Стефка Караколева, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева и заместник кметът по хуманитарни дейности на община Русе Енчо Енчев присъстваха на официалното откриване на STEM  център–работилница в ОУ „Васил Априлов“. Проектът е финансиран от Национална програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“ и е реализиран в категорията на училища с до 300 души с финансиране до 50 000лв.

Инициативата дава възможност за изграждане на нова учебна среда с мобилни и съвременни мебели и STEM оборудване на училища из страната – учебните заведения от област Русе, спечелили проекта са 10 на брой. Строителните дейности по технологичния център са били на стойност над 21 000 лв., а таблетите, които ще бъдат ползвани от децата са предоставени и от друг проект – „Равен достъп до образованието в училище“.

Преподавателите от учебното заведение са преминали обучение – майсторски клас. Част от обзавеждането е осигурено от училището, училищното настоятелство, бизнес партньори и от благотворителен концерт, който учениците сами са организирали. Самото място предразполага мобилност и средата е творческа. Кътовете са конструирани така, че да могат да се обособяват за различни цели и да се преобразява учебната среда, а за учителите е изградена напълно съвременна  зона за планиране на  STEM  дейностите и работа в екип.

Учебната програма е така планирана, че часове по СТЕМ науките (информатика, информационни технологии, история, география, физика, биология, технологии и предприемачество) да са един след друг, за да може да се съчетават и да се провеждат интегрирани учебни занятия. Работилницата ще се използва и по време на заниманията по интереси и часовете по изкуства.

Директорът на училището Гергана Григорова представи пред гостите кратка презентация с възможностите на центъра и обясни, че основната цел на нейният екип е децата да видят реално приложение на уроците си в истинския свят, както и да могат максимално да разгърнат потенциала си, повишавайки знанията и самооценката си.

Д-р Караколева приветства гостите на откриването и изрази увереност в това колко полезен за подрастващите ще бъде един такъв кабинет. „От играта до науката крачката е много малка. Надявам се този център да бъде мястото, където учениците от ОУ „Васил Априлов“ да съумеят да открият креативността в себе си и да научат, че тя е едно от най-ценните качества, които могат да притежават, и че ще им помогне с лекота да решават всички проблеми, пред които им предстои да се изправят!“.

Общо
ОТКРИХА STEM ЦЕНТЪР–РАБОТИЛНИЦА В ОУ „ВАСИЛ АПРИЛОВ“
Заглавие
ОТКРИХА STEM ЦЕНТЪР–РАБОТИЛНИЦА В ОУ „ВАСИЛ АПРИЛОВ“
Описание
Проектът е финансиран от Национална програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“ и е реализиран в категорията на училища с до 300 души с финансиране до 50 000лв.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker