Новини

Отпадъци с мисия – благотворителна кампания на „Еквилибриум“

В кампанията могат да се включат както физически, така и юридически лица

Пластмасите са полимери (дълги вериги от молекули), които се правят в големи съдове с катализатори при специална температура и налягане.
Призоваваме всички, които искат да подкрепят нашата мисия за по-добра грижа за децата и семействата, с които работим да се включат в събирането на пластмасови бутилки, капачки и други вторични суровини, за да продължаваме да правим заедно живота на децата и семействата в риск по-добър!

Кампанията на СНЦ „Еквилибриум” „Детство у дома: обич, сигурност, развитие“ има за цел набиране на средства за децата и семействата, с които работим в 11 социални услуги. Част от тази кампания е и инициативата за събиране и издаване на вторични суровини. Тя обединява усилията на много наши съмишленици, колеги и приятели. В партньорство с фирма „Никтранс” ЕООД през месец юли бяха издадени 220 кг пластмаса, 170 кг хартия, 20 кг желязо. В събирането на вторичните суровини помогнаха АГК към УМБАЛ „Канев”, РДСП, БТБ – България АД, Лили Янакиева, Ивелина Иванова, Ирена Лакова и др. Призоваваме всички, които искат да подкрепят нашата мисия за по-добра грижа за децата и семействата, с които работим да се включат в събирането на пластмасови бутилки, капачки и други вторични суровини, за да продължаваме да правим заедно живота на децата и семействата в риск по-добър!
Вторичните суровини се събират в две бази – Комплекс за социални услуги за деца и семейства – бул. Липник №14 (бивше училище „Христо Смирненски“) и Обединени детски услуги „Слънчо” – ул. „Никола Й. Вапцаров №20 (бивш дом „Майка и дете“).
В кампанията могат да се включат както физически, така и юридически лица. Отпадъци с мисия – подкрепете ни!
Александър Паркис пръв е открил пластмасата през 1860 г., но масовото й производство започна едва през последните няколко десетилетия. Днес световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно.
Съставките на пластмасата са главно суров петрол, газ и въглища. Пластмасите са полимери (дълги вериги от молекули), които се правят в големи съдове с катализатори при специална температура и налягане. Полимерите се оформят като гумени пелети или на прах. Пелетите или праха се загряват до омекване и после се отливат в желаната форма.
Леенето се прави чрез инжектиране (за чаши, играчки и водопроводни фитинги), чрез екструзия (за листове, тръби и туби) или чрез издухване (за бутилки и бидони). След изстиването пластмасата запазва формата, в която е излята. И може да се използва за съхранение или опаковане на широк спектър от стоки.
Пластмасите не са виновни за разхода на енергия и за отпадъците, както мислят повечето хора. Всъщност, те са доста енергийно ефективни. Изисква се 20-40% по-малко енергия да произведеш пластмасови пазарски чанти, отколкото хартиени. И, понеже пластмасовите са леки и заемат толкова малко място, много по-ефективно е да ги транспортираш. Един камион с пластмасови чанти се равнява на седем камиона със същия брой хартиени чанти.

Общо
Отпадъци с мисия – благотворителна кампания на „Еквилибриум“
Заглавие
Отпадъци с мисия – благотворителна кампания на „Еквилибриум“
Описание
В кампанията могат да се включат както физически, така и юридически лица.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker