Новини

Отворени врати за риска от туберкулоза в Русенската белодробна болница

Седмицата на профилактиката е от 25-и до 29-и септември

Туберкулозата е огромно предизвикателство пред световното здраве.
Безплатни профилактични прегледи за оценка на риска от туберкулоза организира отново Русенската белодробна болница.

Безплатни профилактични прегледи за оценка на риска от туберкулоза организира отново Русенската белодробна болница. Акцията е традиционна за Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ и стартира от понеделник, 25-и септември. В продължение на пет дни, до петък, 29-и включително, русенци ще проверят състоянието си след предварително записване.

Телефоните за връзка са: /082/ 813-967 и /082/813-964, а самите прегледи от 8 до 16 ч от понеделник до четвъртък, и от 8 до 13 30 ч в петък. Профилактичните безплатни прегледи се правят в поликлиниката на Белодробната болница и включват първо провеждането на кратка анкета за риска от туберкулоза. Ако резултатите от анкетата показват опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване и правенето на туберкулинова проба, наречена манту.
Безплатните профилактични прегледи се организират в рамките на Отворени врати за проверка на риска от туберкулоза, които се извършват четири пъти годишно.
Пневмофтизиатри уточняват, че рисковите групи, застрашени от туберкулоза, са: злоупотребяващите с алкохол, хора от ромското малцинство, зависимите от инжекционни наркотици, хора, живеещи с ХИВ, лица, излежаващи наказание, диабетици на инсулин, скитащите, както и деца, живеещи на улицата.
Здравното министерство е разработило своя Национална програма за борба с туберкулозата, финансирана по Програмата на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.
Туберкулозата е огромно предизвикателство пред световното здраве. Всяка година в света се регистрират 9 милиона нови случаи на това тежко социално заболяване, а 3 млн. човека умират от него.
Статистиката показва още, че годишно в света 24 000 човека се заразяват от туберкулоза, а 8000 от случаите на заболяването остават неоткрити.
Данните у нас показват, че общият брой на болните с туберкулоза през 2014 година е 1 872 души.Тенденцията показва спад на заболяването, спрямо 2008-а, когато пациентите с туберкулоза са били 3150.
В Русенска област като цяло намаляват новооткритите пациенти с туберкулоза, подчертават от Белодробната болница.

Валя Караджова

Общо
Отворени врати за риска от туберкулоза в Русенската белодробна болница
Заглавие
Отворени врати за риска от туберкулоза в Русенската белодробна болница
Описание
Седмицата на профилактиката е от 25-и до 29-и септември.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker