Новини

Над 7 % ръст на затлъстелите деца за 4 години в България

РЗИ-Русе влиза в детските градини със забавни здрвно-образователни инициативи

30,2 % от учениците в България са с наднормено тегло, а 12,7 % - със затлъстяване, показват данните от национално проучване на храненето сред децата в ученическа възраст в периода 2010- 2011 година.
30,2 % от учениците в България са с наднормено тегло, а 12,7 % – със затлъстяване, показват данните от национално проучване на храненето сред децата в ученическа възраст в периода 2010- 2011 година.

30,2 % от учениците в България са с наднормено тегло, а 12,7 % – със затлъстяване, показват данните от национално проучване на храненето сред децата в ученическа възраст в периода 2010- 2011 година. Друго проучване, направено през тази година, установява, че процентът на затлъстелите се е покачил на 20. Това е доста тревожна статистика за нашата страна. Но и в ЕС нещата не изглеждат никак обещаващо. Според проучвания на експерти през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.
От 19 май 2011 г. всяка година на този ден в нашата страна отбелязваме Европейският ден за борба със затлъстяването.
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека, т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови, захарен диабет, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и др. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.
За да си създаде човек здравословни хранителни навици и да ги поддържа, е важно да има профилактика на затлъстяването. Едно от най-важните хранения е закуската, защото тя дава достатъчно енергия и стимулира обмяната на веществата. Друго, което трябва да правим, е да не преяждаме. Да се храним без да извършваме други дейности, защото така не усещаме кога сме сити. Бавното дъвчене също е важен фактор. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сме сити. Да избягваме продължително гладуване, защото организмът ни се пренастройва и в момента, когато хапнем, той превръща енергията в мазнини, за да бъде подготвен за следващата гладна атака.
Пиенето на повече вода също е важно. Ограничаването на нейния прием може да забави обмяната на веществата. Консумацията на повече плодове и зеленчуци също е полезна за предотвратяване на затлъстяването. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите, които съдържат, подпомагат храносмилането и намаляват холестерола. Приемането на животински белтъци чрез висококачествени нетлъсти меса – пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти също влияят благоприятно. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.

В менюто ни трябва да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна - хляб, бисквити, макаронени изделия.
В менюто ни трябва да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна – хляб, бисквити, макаронени изделия.

В менюто ни трябва да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна – хляб, бисквити, макаронени изделия- продукти богати на комплексни въглехидрати и хранителни влакнини, витамини от група В и микроелементи Мg, Са, Fе и др. Трябва да избягваме кристалната захар.
За да се справим със затлъстяването, е най-добре да поддържаме добра двигателна активност. Необходимо е ежедневно движение- да ходим пеша поне по половин час, да се извършваме подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт.
Регионалната здравна инспекция-Русе организира здравно-образователни мероприятия под мотото „Знам, какво да ям!” в две детски заведения в град Русе. На 5 май 2015 г. на децата от ЦДГ „Иглика” беше представена мултимедийна презентация за здравословното хранене и значението на спорта за профилактика на наднорменото тегло и затлъстяването. Децата взеха активно участие в следните игри: „Приготвяне на здравословна вечеря за мама и татко”, „Изяж дъгата”, „Познай, какво опитваш?” и приготвяне на здравословна закуска. Малките участници получиха книжки за оцветяване „Образователна книжка за здравето”, разработена от РЗИ-Русе, здравно-образователни материали и предметни награди.
На 13 май 2015 г. от 10.30ч. в ЦДГ „Пинокио” експерти от РЗИ ще разширят познанията на децата за здравословното хранене и ползите от физическата активност. Малките възпитаници ще представят мюзикъл „Театрален диетологичен кабинет”, в който с комичен текст, песни и танци ще отразят познанията си за правилен модел на хранене. В детското заведение ще бъдат изложени здравословни храни, плодови и зеленчукови фрешове и салати, приготвени с участието на родителите.

Общо
Над 7 % ръст на затлъстелите деца за 4 години в България
Заглавие
Над 7 % ръст на затлъстелите деца за 4 години в България
Описание
РЗИ-Русе влиза в детските градини със забавни здрвно-образователни инициативи
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker