Новини

Пластмасовата бутилка и фертилността

Химикалите, открити в пластмасите, могат да застрашат бременността както при животните, така и при хората

Бисфенол А: "Най-лошият враг на здравата матка"
Вероятно сте чували, че синтетичните материали не са толкова добри за вашето здраве, но знаете ли, че обикновена пластмасова бутилка може да е причина да не можете да забременеете?

Вероятно сте чували, че синтетичните материали не са толкова добри за вашето здраве, но знаете ли, че обикновена пластмасова бутилка може да е причина да не можете да забременеете? Но е вярно. Редица проучвания, проведени през изминалото десетилетие, потвърждават, че химикалите от пластмасови съдове имат неблагоприятен ефект както върху мъжкия, така и върху женския фертилитет. Заинтригувани ли сте? Трябва да бъдете, особено ако се опитвате да забременеете: може да не сте това, което ядете, но ако редовно използвате пластмасови прибори за хранене и съдове, може да се “сбогувате” с майчинството.

Бисфенол А: „Най-лошият враг на здравата матка“
Химикал, използван за направата на пластмасови елементи, еластичен и нечуплив, бисфенол-А (BPA) може да се промъкне в човешкото тяло чрез храната, въздуха или кожата. Поради широкото използване в модерната индустрия, бисфенол -А се среща често в кръвната система на повечето жени и мъже в нетоксични концентрации. Все пак, докато някои бисфеноли са добре за повечето хора, това може да се окаже фатално за ембриона при леченията за асистирана репродуктивна технология. Според проучване от 2015г. дори нетоксичните концентрации на биосфенол-А могат да възпрепятстват възстановяването на клетките и възприемчивостта на ендометриума и да компрометират здравето на матката и редовността на менструалния цикъл.
Освен спорното проучване, различни изследвания показват, че химикалите, открити в пластмасите, могат да застрашат бременността както при животните, така и при хората. За съжаление, неблагоприятните ефекти от повишените нива на BPA далеч надхвърлят ендокринните смущения: според изследователите химикалът е сила, която трябва да се има предвид при жените, които искат да забременеят, и техните партньори.
Труден избор: Биосфенол-А или бебе, не и двете
През 2011 г. обществеността е била в огромен шок, когато резултатите от изследване, проведено в Държавния университет в Ню Йорк, изтекло и показало, че бисфенол-А, може значително да намали вероятността от успешно ин витро оплождане. Въз основа на резултатите от изследването, дамите с повишени нива на бисфенол-А, са били отчетени значително намалени естрогенни нива по време на IVF в сравнение с жени с нормални нива на бисфенол-A. Нежеланият ефект химикалът върху успеха на бременността при жените, подложени на лечение за плодовитост, допълнително се подкрепя от изследване, при което едва 17 % от жените, подложени на ин витро, са родили здраво бебе срещу 54% от жените с ниски нива на BPA.
Освен компрометираното здравословно състояние на матката и намалената естрогенна реакция, високото ниво на бисфенол-A е свързано с нарушено клетъчно делене в яйчниците. Според проучване от 2012 г. дамите с най-високи нива на бисфенол регистрират 24% по-ниска степен на зреене на яйцеклетката в сравнение с жените с нормална или ниска експозиция на BPA – но това все още не е лошата новина, която се намира вътре в обикновената пластмасова бутилка.
Не само проблем на жените, но и на мъжете
В допълнение към негативния си ефект върху репродуктивното здраве на жените, високите нива на бисфенол-А могат да намалят плодовитостта при мъжете. Спред проучване от 2011 г., високото ниво на BPA в кръвта на мъжете може да компрометира качеството на ембриона по време на ин витро процедурата и да намали мъжката плодовитост с до 20%, което намалява и шансовете за успешна бременност.


Поради тази причина партньорите на дами, които се занимават с асистирано репродуктивно лечение, се съветват да изхвърлят пластмасовите съдове, прибори за хранене и контейнери с BPA, за да увеличат вероятността за успех на IVF. Освен, че пластмасовите изделия трябва да се изхврлят, мъжете също трябва да стоят настрана от консервираната и храната, приготвена в микровълнова фурна, за да сведат до минимум риска от замърсяване с бисфенол-А.
За съжаление бисфенол-А не е единствената рискована част от средния пластмасов контейнер, който може да намали плодовитостта при асистираната репродукция. Пластмасовите опаковки могат също така да съдържат следи от опасни химикали като фталати и тежки метали като кадмий, живак, бром, олово и антимон, които могат да допринесат за повишен риск от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността.
Соята – алтернатива на пластмасата
За щастие момичетата и момчетата, които обичат сода и водата, които се сервират в пластмасова бутилка, е установено, че соята има значителен потенциал да обърне отрицателния ефект от високите нива на бисфенол-А при асистираната репродукция. Още през 2016 г. изследователите установяват, че приема на соя може да помогне на дамите, подложени на лечение за плодовитост, да намалят въздействието на бисфенол-А, да подобрят естрогенните нива и да увеличат шансовете за бременност, независимо от любовта на някои хора към пластмасата през целия им живот. И все пак, ако искате да сте сигурни при бременност с асистирана репродукция, вие и вашият партньор трябва да стоите далеч от пластмасата колкото се може по-дълго.
Пластмасовите контейнери не са просто опасност за околната среда: те също са огромен рисков фактор за дамите, които искат скоро да се сдобият с дете. Излагането на пластмаса може да компрометира вероятността жената да успее да подпомогне зачеването, а също така може да се отрази на мъжката плодовитост. Вратичка? Ако планирате да вървите по пътя на всички майки в обозримо бъдеще, може би трябва да оставите пластмасовата бутилка на стелажа и вместо това да изберете стъклена или картонена кутия. Наздраве за здравето на вашето бебе!

Общо
Пластмасовата бутилка и фертилността
Заглавие
Пластмасовата бутилка и фертилността
Описание
Химикалите, открити в пластмасите, могат да застрашат бременността както при животните, така и при хората.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker