Новини

По-малко стрес и повече радост пазят здрави кръвоносните съдове

Още 4 препоръки има в рецептата на графиня Волфскийл за превенция на атеросклерозата и за добър живот

По-малко стрес и повече радост, здравословно хранене, без цигари и алкохол, редовно движение, добър сън – това са предпоставките да се радваме на чисти и гъвкави кръвоносни съдове дори в напреднала възраст, съветва графиня Ангелика Волфскийл, известен натуропат.      

Отдавна е известно, че увредените кръвоносни съдове водят до атеросклероза, сърдечни заболявания, инсулт или инфаркт, а причина за тяхното съсипване са холестеролните плаки по стените  им. За да ви предпазят от лошия холестерол обикновено лекарите препоръчват диета, бедна на наситени мазнини, т.е. намален прием на животински продукти за сметка на плодове и зеленчуци.

Според графиня Волфстийл обаче най-големият виновник за увреждането на съдовете е постоянният стрес. Тази теория трупа все повече научни факти и доказателства и вече има голям брой поддръжници.  Всъщност холестеролът е много важен за организма, почти цялото количество, което ни е необходимо, се произвежда от организма и малка част би трябвало да се добавя от храната. Холестеролът е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, наименованието му идва от старогръцките думи холе – „жлъчка“ и стереос – „твърд“; последвано от наставката ол за алкохол. Той  се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло, участва в синтеза на  хормони (естроген, тестостерон, алдостерон), в производството на жлъчна киселина и вит. Д, изгражда синапсите в мозъка, съдържа се в миелиновата обвивка.

Интересно е, че когато приемаме повече храни богати на холестерол, черният дроб синтезира по-малко от това съединение и обратно – когато в диетата е бедна на наситени мазнини, ендогенният синтез се повишава. Затова храната е важен, но не и основен фактор върху нивата на холестерол в кръвта.    

Когато сме под стрес обаче, организмът повишава производството на хормоните на стреса адреналин и кортизол, а черният дроб освобождава голямо количество глюкоза и холестерол в кръвта. А завишените нива на холестерол в кръвта водят до натрупването на плаки по тях. В кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеини с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C). HDL-C отнася холестерола обратно в черния дроб. Затова популярното име на HDL-C е „добър холестерол“, но това название е твърде условно. HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове.

От друга страна графиня Ангелика Волфскийл препоръчва да се грижим за отстраняване на скритите възпаления в организма, защото те провокират отлагането на холестерол, защото той е необходим за изграждането на нови клетки. Причините за възпаленията могат да бъдат най-различни, но най-баналните, специалистите свързват с честите високи нива на кръвна захар. Затова от изключително значение е да внимаваме с консумацията на сладки и тестени храни. Известната с познанията си в областта на природолечението и използването на шуслеровите соли германка, твърди, че дори пародонтитът може да стане причина за атеросклероза, ако не се вземат мерки. 

Към споменатата в началото на тази статия рецепта за здрави кръвоносни съдове и достоен дълголетен живот графиня Волфскийл добавя и „щипка“ шуслерови соли. Те могат да се използват като превенция, а също и при първи симптоми за наличие на холестеролни отлагания. Шуслерова сол номер 1 съдържа калций, помага за поддържане на еластичността на съдовете, разширява ги, което подобрява проводимостта им. Шуслерова сол номер 11 пък задравява  стените на кръвоносните съдове. Силицият в нея е изключително важен за организма, при липсата му настъпва бързо и преждевременно стареене.

Общо
По-малко стрес и повече радост пазят здрави кръвоносните съдове
Заглавие
По-малко стрес и повече радост пазят здрави кръвоносните съдове
Описание
Още 4 препоръки има в рецептата на графиня Волфскийл за превенция на атеросклерозата и за добър живот.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker