Новини

Представиха бялата книга за белодробно здраве в парламента

Депутати и журналисти преминаха спирометричен тест за белодробно здраве

Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) 18 ноември, беше избран от Българското дружество за белодробни болести (БДББ) и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), за да представят в кулоарите на Парламента Бялата книга на белодробното здраве.
Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) 18 ноември, беше избран от Българското дружество за белодробни болести (БДББ) и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), за да представят в кулоарите на Парламента Бялата книга на белодробното здраве.

Световният ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) 18 ноември, беше избран от Българското дружество за белодробни болести (БДББ) и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), за да представят в кулоарите на Парламента Бялата книга на белодробното здраве. „Белодробно здраве в Европа – факти и цифри“ показва в достъпен вид с много данни и илюстративен материал едно по-добро разбиране на белодробните заболявания и грижи в рамките на стария континент.
Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова отбеляза, че целта на Деня на ХОББ е да насочи вниманието към тази хронична незаразна болест – част от епидемията от незаразни болести, предивикателство за всяка здравна система. „Водещите медицински специалисти в областта на пулмологията и алергологията – заедно с неправителствения сектор и парламентаристите, искаме да обединим усилия и да насочим вниманието върху факторите на риска, които могат да бъдат повлияни с нашето разумно поведение и с политики в полза на здравословния начин на живот“ – допълни д-р Дариткова. Тя припомни, че в рамките на предишното й председателстване на Комисията по здравеопазването беше въведена забраната за пушене на закрити обществени места в България. Това по думите й е инвестция в здравето, която в бъдеще ще се върне с много висок дивидент и затова трябва тази политика да бъде следвана от всички следващи парламенти.
Доц. д-р Диана Петкова – председател на Българското дружество за белодробни болести (БДББ) благодари за подкрепата за достигането на Бялата книга до българската общественост и подчерта, че професионални, пациентски и държавни организации трябва да застанат заедно срещу причинителите на коварната хронична обструктивна белодробна болест – третата причина за смърт в света. „ХОББ обаче е предотвратимо заболяване – посочи доц. Петкова. – Именно затова тази година мотото на кампанията за превенция на ХОББ е: „Все още не е късно!“ Целта на белодробните специалисти по целия свят в днешния ден е да обърнат вниманието на гражданите и на политиците в отделните държави върху превенцията и ранното откриване на болестта, което може да спаси хиляди човешки животи.“
Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ – АББА сподели: „България е една от първите държави, разписали Национален стратегически план за контрол и превенвция на ХОББ, астма и алергичен ринит. Въпрос на политическа воля е този план да бъде приет. ХОББ убива повече хора от рака на белия дроб и на гърдата, а астмата е най-често срещаното хронично заболяване при децата. Време е за действие! – около този призив се обединихме ние, представителите на 35 европейски пациентски организации, защитаващи правата на пациентите с хронични белодробни заболявания и сега се обръщаме с надежда към властимащите.“
В България от ХОББ боледуват 14% от населението. Често заболяването се открива на късен етап. Преките и непреки разходи за лечението на пациенти с тежкото инвалидизиращо заболяване са голямо перо от държавния бюджет. Всяка година в Европейския съюз за лечение на ХОББ се отделят 380 млрд.
Диагностицирането на ХОББ е лесно – със спирометрично изследване. За да дадат личен пример, д-р Дариткова и депутати от всички парламентарни групи направиха първи спирометричен тест. Парламентарните журналисти също изследваха белодробните си функции. Очаквано редовно спортуващите и непушачите показаха по-добри резултати. Днес БДББ провежда безплатни консултации и спирометрични изследвания във всички университетски болници в България.

Общо
Представиха бяла книга за белодробно здраве в парламента
Заглавие
Представиха бяла книга за белодробно здраве в парламента
Описание
Депутати и журналисти преминаха спирометричен тест за белодробно здраве.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker