Новини

Проф. Маргарита Апостолова: Мит е, че SARS-CoV-2 е създаден в лаборатория от човека

Геномната последователност на вируса опровергава спекулациите, казва известният учен молекулярен биолог

Габриела Стефанова

Месеци наред живеем под заплахата на коронавируса SARS-CoV-2 и с различни конспиративни теории за неговото възникване и разпространение. 40 % от българите мислят, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено за да унищожи населението, а  над милион души смятат, че вирусът не съществува и е световна измама. Това са митове, които не почиват на научни доказателства, смята проф. Маргарита Апостолова, молекулярен биолог и ръководител на лабораторията „Медико-биологични изследвания“ към Института по молекулярна биология в БАН.  И се ангажира да ги опровергае пред журналисти на форума на фондация МОСТ неотдавна в курорта Албена.

SARS-CoV-2 е зоонозен вирус, като произходът му е от прилепи като при SARS, но броненосец (панголин) е най-вероятния междинен гостоприемник. Подобно на вируса от 2002-2003 г. и SARS-CoV-2 също възниква в Китай. Интересен факт е, че в китайските прилепи са установени резервоари на коронавируси. Изследвани и са и нашите прилепи, но за радост, у тях не са открити такива резервоари. Според ръководителя на лабораторията „Медико-биологични изследвания“ причинителят на Ковид-19 е бил в Европа още в средата на септември 2019 г. , а през януари 2020 г. година учените са разчели генома му, само седмици, след като светът научи за този невидим враг.

Именно геномната последователност на нуклеотидите във вируса е ключът към неговия произход, както и при човека, казва проф. Апостолова. С тази разлика, че докато приSARS-CoV-2 нуклеотидите са само 30 000, то у човека те са около 3 милиарда.  Геномната последователност на вируса ясно показва, че той  не е създаден в лаборатория, а по естествен път – геномната последователност на SARS-CoV-2  повторя 79 % от геномната структура SARS-CoV от 2002- 2003 г., уточнява тя. Интересно е, че геномът на  вируса SARS-CoV-2 и RaTG13 корона вирус у прилепите са много по-близки – 96 % , но тези 4 % са разлика от около 800  нуклеотида или 50 години еволюция.  

За коронавирусите обикновено са важни аминокиселините от S-протеина („шипчета“ от снимките) и те определят как различните вируси се захващат за различните рецептори на гостоприемниците, а при настоящия вирус  и този от 2002 г. разликата е 7 аминокиселини, пояснява проф. Апостолова. Научните съобщения показват, че в резултат на това настоящият вирус има по-голям афинитет да се свързва с ACE-2 (ангиотензин конвентиращ ензим при хората), който участва в регулацията на кръвното налягане. По тази причина S-протеинът на SARS-CoV -2  много по-лесно прониква в организма на човека отколкото  SARS-CoV, обръща внимание  проф. Апостолова. Тя уточнява, че тъкмо този протеин е най-малко променливата част на вируса, там се проявяват най-малко мутации, въпреки че той първи се среща с гостоприемника и неговия имунен отговор.  И разказва, че разчитайки геномите на SARS-CoV-2 от различни пациенти в света, учените са установили натрупване на мутация D614G, което предполага, че тази промяна засилва вирусното предаване. Опасенията са, че може да повлияе и заболеваемостта. Проф. Апостолова пояснява, че има доказателства за рекомбинация между локално циркулиращи щамове, показатели за ко-инфекция на два или повече вирусни серотипове е в  човешки клетки. Към момента в света се разпространявали основно 7 щама, същите циркулирали и у нас. Един от тези щамове е D614G. За късмет в България благодарение на задължителната БЦЖ ваксина смъртността е от 3 до 5 % по-ниска отколкото в страни, където тя не е задължителна, казва в заключение проф. Маргарита Апостолова. 

Общо
Проф. Маргарита Апостолова: Мит е, че SARS-CoV-2 е създаден в лаборатория от човека
Заглавие
Проф. Маргарита Апостолова: Мит е, че SARS-CoV-2 е създаден в лаборатория от човека
Описание
Геномната последователност на вируса опровергава спекулациите, казва известният учен молекулярен биолог.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker