МедицинатаНовини

Проф. Нацагдорж: Монголската медицина лекува не само тялото, но и душата на човек

Ректорът на Монголския медицински университет и доц.д-р Кирил Панайотов договориха обмен на специалисти с опит в традиционната и източната медицина

Проф. Нацагдорж: Монголската медицина лекува не само тялото, но и душата на човек
Проф. Нацагдорж: Монголската медицина лекува не само тялото, но и душата на човек

Ректорът на Монголския медицински университет проф. Камба Лама Дамдинсуран Нацагдорж гостува в Русе по покана на доц. д-р Кирил Панайотов – управител на лечебни заведения „Медика“ и със съдействието на монголския посланик. Той е в България за втори път, като вече е посетил Балнеокомплекс „Медика Наречен”, МБАЛ „Медика – Русе” и СБАЛК „Медика Кор”.
„Изключително съм впечатлен от работата на специалистите, които имат прекрасни условия и най-вече са удовлетворени и щастливи хора. Хареса ми също модерната база и най-вече апаратната физиотерапия, която лично изпробвах. В Монголия няма такава техника и ще разчитаме на обмен с български лекари от екипа на д-р Панайотов, които да ни помогнат да развием тези технологични линии. Ще взаимстваме още опит от българските експерти по ендоурология и инвазивна кардиология“, заяви проф. Нацагдорж. По думите му, в Монголския медицински университет, бакалавър се става след шестгодишно обучение, а 30% от него е именно западна медицина, затова специалисти от България биха били много полезни на монголските студенти.

Д-р Панайотов /вдясно/ посрещна гостът от Монголия
Д-р Панайотов /вдясно/ посрещна гостът от Монголия

От своя страна д-р Кирил Панайотов допълни, че вече е договорен обмен между наши и монголски специалисти. В края на пролетта и началото на лятото български лекари ще се обучават в столицата Улан Батор, а през есента на 2017-а година се очаква монголски специалисти да предадат своя опит по нетрадиционна медицина на колегите си от Лечебни заведения „Медика“.
„Нашите здравни системи – българската и монголската, могат да работят на още по-високо ниво, ако развием отношенията помежду си и се възползваме от възможността да обменим опит между западната и източната медицина, която в Монголия е силно развита“, заяви още професорът. Той е завършил традиционна, но години наред практикува и източна медицина. Със съпругата си, която също е лекар и доктор на науките имат пет деца, четири от които са отлични лекари. Най-малкото е все още на 13 години и вероятно един ден също ще е уважаван лекар. В своята болница проф. Нацагдорж има пациенти от Англия, Русия, Франция, Китай, Турция, Швейцария, САЩ…

И в МБАЛ "Медика" в Русе
И в МБАЛ „Медика“ в Русе

„Монголската медицина е на 3000 години, много българи знаят това и идват да се лекуват при нас през последните десет години. Различното от традиционната медицина е, че се лекува не само тялото, а и душата на човек. Лечението е напълно естествено и е обърнато към природата с помощта на над 700 билки или 180 различни видове билкови тинктури, които нашите заводи произвеждат. Билковите смеси и лекарства са по одобрен държавен стандарт. Използваме още акупунктура, различни видове масажи, мокса, компреси за стави, различни билкови пасти и калолечение. Лекуваме различни заболявания – хронични, гинекологични – кисти и миоми, псориазис и други кожни болести, хепатит В и С, детски заболявания, дори ракови – и всичко това без хирургия. Един от методите ни за точно диагностициране на пациентите е пулсовата диагностика, с която могат да се докажат над 500 – 600 различни заболявания. Този метод изглежда много простичък, но всъщност няма да ни стигнат месеци наред, за да разясним тази сериозна терапия, която е официално регистрирана от Министерството на здравеопазването в Монголия“, казва още той.
Според професорът, за да е здрав човек – трябва да обръща голямо внимание на храненето си и да се контролира. Защото много от заболяванията идват именно от лоша храна. „Другото много важно нещо е съзнанието. Когато имаме лоши мисли, можем да предизвикаме различни болести. В днешно време стресът много ни влияе, но има и много мантри и медитации, с които можем да изчистим напрежението и дори да се излекуваме“, казва проф. Нацагдорж. По думите му можем да се разболеем от страховете си или от студенината на думите си… „Добрата дума и добрата мисъл ни носят здраве. Те могат да прочистят душата ни, а тя е винаги свързана с нашето тяло. Ако се научим да ползваме силата на нашето съзнание по правилния начин, то непременно ще сме здрави“, казва още медицинското светило от Монголия и ни припомня да не забравяме профилактиката. „Всеки иска да живее дълго, затова трябва да ходи на лекар. А когато между пациенти и лекари има изградено доверие, има етика, лечението е много по-лесно и качествено“, категоричен е проф. Нацагдорж и споделя, че с удоволствие ще се върне в нашата страна и в Русе. А дотогава пожелава на всички хора от България, дълъг живот, щастие, добри мисли и уважение помежду си.

Общо
Проф. Нацагдорж: Монголската медицина лекува не само тялото, но и душата на човек
Заглавие
Проф. Нацагдорж: Монголската медицина лекува не само тялото, но и душата на човек
Описание
Ректорът на Монголския медицински университет и доц.д-р Кирил Панайотов договориха обмен на специалисти с опит в традиционната и източната медицина
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker