Новини

Проф. Радка Аргирова: Пред прага сме на голям пробив в лечението на ХИВ

В България расте броят на заразените и то сред гей общността

Проф. Радка Аргирова: Пред прага сме на голям пробив в лечението на ХИВ инфекцията.
Проф. Радка Аргирова: Пред прага сме на голям пробив в лечението на ХИВ инфекцията.

На прага сме на голям пробив в лечението на ХИВ вируса, през февруари тази година се появи научно съобщение за нов препарат, който може да пребори тази опасна болест, съобщи проф. д-р Радка Аргирова по време на 14-та среща между известни медици и медии в курорта „Албена, организирана от фондация „МОСТ” (Медии, общество, семейство, традиции).
Открит е нов имуноглобулинов белтък, който играе ролята на бариера срещу проникването на вируса в клетките. Той се свързва с едно химично вещество, което не позволява на клетъчните рецептори да осъществят връзката „клетка-вирус”, обясни принципа му на действие проф. Аргирова.
За да зарази клетката, ХИВ трябва да въведе своя генетичен материал в нея. Този процес започва с прикачването и навлизането на вируса в клетката, разграждането на вирусната мембрана и вмъкването на вирусните гени в човешкия геном. Човешката клетка е заставена да произвежда градивен материал за вируса, който се мултиплицира и впоследствие се групира и пробива инфектираната клетка, за да се насочи към други клетки, които да инфектира. Вирусът осигурява оцеляването на човешката клетка, докато приключи собственото му размножаване.
Известният български вирусолог коментира, че до момента медицината е напреднала в лечението на ХИВ инфекцията и успява да я контролира, така че тя да се превърне от болест с летален край в хронично заболяване. Пълно излекуване обаче все още няма открито, човек остава носител на вируса и може да го предаде на друг. Прилаганото лечение просто спира размножаването му и по този начин имунната система успява да се възстанови.
Проблемът е там, че вирусът се интегрира в клетката, където остава латентен, поясни тя. В момента усилията на учените били насочени към изучаване на латентните вируси. Освен това ХИВ вирусът има невероятна способност да мутира, което е причина до този момент да няма успешна ваксина срещу него. Проф. Аргирова обаче смята, че скоро науката ще може да се справи с този проблем. Но предупреждава, че независимо от напредъка на медицината, най-сигурният начин човек да се предпази от тази зараза, е да има отговорно поведение.
Известният български вирусолог обаче е притеснена от ситуацията в България. Тя съобщи, че според последната статистика от май 2015 година заразените с ХИВ вируса у нас са 2 121 души. „Новозаразените са 200 души, докато преди годишно те се движеха между 25-30 души, най-много ме тревожи фактът, че се изменя спектърът на заразените- бързо се увеличават заразените от гей общността”, коментира проф. Аргирова. От 2010 годи до сега броят на гейовете, заразени с ХИВ, е скочил 4,5 пъти или от 78 новозаразени само 6-7 били хетеросексуални, каза тя. Според нея тези стряскащи данни се дължат на това, че еднополовите връзки през последните години стават все повече.

Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н. е известен български вирусолог. През 1985 г. след участие в специализиран конгрес в Хамбург, получава проба от ХИВ от откривателя на ретровируса проф. Роберт Гало и с това у нас се слага началото на работата по СПИН. Две години по-късно тя организира първата лаборатория по СПИН у нас, същата година започва контролът и на кръвната банка за вируса. След това е представител на България, а после и на Източна Европа в Глобалната програма по СПИН-Женева. Д-р Аргирова ръководи Лабораторията по ретровируси и Лабораторията по херпесни и онкогенни вируси към Националния център по заразни и паразитни болести. В момента е вирусолог в болница „Токуда”.

Общо
Проф. Радка Аргирова: Пред прага сме на голям пробив в лечението на ХИВ
Заглавие
Проф. Радка Аргирова: Пред прага сме на голям пробив в лечението на ХИВ
Описание
В България расте броят на заразените и то сред гей общността
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker