Новини

Проф. Цекомир Воденичаров: Нужна е дълбока реформа в здравеопазването ни

Професорът е привърженик на либералния подход в здравеопазването, представи своите принципи в Русе

Проф. Воденичаров е привърженик на либерализацията на здравеопазването.
Проф. Цекомир Воденичаров разкри пред публиката кои са 10-те принципа, които трябва да водят добрия медик и миниджър.

Българското здравеопазване има нужда от дълбока реформа. За целта трябва да се внедри комплексът на 3-те „Д-та“: Демонополизация, Децентрализация и Демокрация. Така смята проф. Цекомир Воденичаров, създател и първи декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет – София, национален консултант по обществено здраве и здравен мениджмънт, носител на редица награди в областта на медицината и здравеопазването.Тези идеи той развива в книгата си „10-те принципа на медика и мениджъра“, която вчера представи в Русенския университет.

Проф. Воденичаров е привърженик на либерализацията на здравеопазването. Според тази концепция водещата роля при опазването на личното здраве принадлежи на отделния човек. Ролята нараства паралелно с увеличаването на здравната и общата култура на хората.
Демонополизацията на българското здравеопазване според професора означава, че трябва да се ликвидира окончателно монопола на Националната здравноосигурителна каса при задължителното здравно осигуряване.


Докторът на медицинските науки предлага тази дейност да се поеме от няколко здравноосигурителни дружества при задължително допълнително здравноосигуряване. Според него това ще гарантира на здравносигурените възможността да избират здравноосигурително дружество на основата на личен договор и ще създаде условия на конкуренция между отделните фондове по критериите качество и професионализъм на здравното осигуряване.
Децентрализацията е внедряването на система за управление на здравеопазването, при която част от правата и отговорностите се прехвърлят на отделните лечебни заведения. Този процес въвежда пазарни методи и механизми в управлението на здравните дейности, но в съчетание с адекватни права и задължения на управляващите екипии за постигане на по-висока медицински и икономическа ефективност.
Демократизацията в здравеопазването ще се случи, когато има равновесие – установяване на равни права, както за гражданите, които използват тези услуги, така и за лечебните заведения, които предоставят медицинска помощ. Процесът се изразява в свободен избор на лекар и на лечебно заведение, както и в договорното начало между осигурителите и здравноосигурените лица, между осигурителите и изпълнителите на здравни услуги.
Проф. Цекомир Воденичаров разкри още пред публиката кои са 10-те принципа, които трябва да водят добрия медик и миниджър:
Имай безсмъртна цел
Не вярвай, а нализирай
Мисли асоциативно и интегрално
Следвай главното, но се грижи за подробностите – манипулирай
Бъди полезен
Планирай
Прогнозирай
Организирай
Мечтай
Действай
Преди срещата с русенската публика проф. Воденичаров и неговият екип от Факултета по обществено здраве проведоха разговори с академичното ръководство на Русенския университет и обмениха идеи за сътрудничество. Сред тях – създаването на звено по медицинска етика, което да обогатява знанията на студентите за принципите и правилата, които отговарят за прилагането на свързаните с грижата за човека, ценностни и морални възгледи в лекарската и медицинската практика. Председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев акцентира върху помощта на проф. Воденичаров за връщането на медицинското образование в Русе след закриването на Медицинския колеж в града.
На срещата присъстваха известни лекари, професори, някои от които светила в медицината, сред които акад. Богдан Петрунов и проф. Ангелина Киселова.

Общо
Проф. Воденичаров: Нужна е дълбока реформа в здравеопазването ни
Заглавие
Проф. Воденичаров: Нужна е дълбока реформа в здравеопазването ни
Описание
Професорът е привърженик на либералния подход в здравеопазването, представи своите принципи в Русе.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker