Новини

Профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира отново Белодробната болница

Безплатни профилактични прегледи за оценка на риска от туберкулоза  организира  от 22-и март Русенската белодробна болница.  Акцията, която стартира преди Световния ден за борба с туберкулозата 24 март,  е традиционна за Специализираната болница „Д-р Димитър Граматиков“ и ще продължи до края на месеца.

Профилактичните  прегледи се правят в поликлиниката на Белодробната болница и включват първо провеждане на кратка анкета за риска от туберкулоза. Ако резултатите от анкетата показват опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване и правене на туберкулинова проба, наречена манту.

Профилактичните прегледи се организират в рамките на традиционните Отворени врати за оценка на риска от туберкулоза, които се извършват четири пъти годишно. 

Припомняме, че Русенската белодробна болница изгради със свои средства отделен асансьор и вход за болните с туберкулоза, които се лекуват в обособен сектор със стаи. Нововъведението е съобразяване със стандартите на Здравното министерство и изискванията на Световната здравна организация за отделяне на болничните потоци. В стаите за туберкулозни пациенти е изградена и специална аспирационна система, която  изхвърля патогенните елементи в атмосферата. В момента в тях се лекуват седем болни, уточняват от белодробния стационар.

Пневмофтизиатри припомнят, че рисковите групи, застрашени от туберкулоза, са: злоупотребяващите с алкохол, хора от ромското малцинство, зависимите от инжекционни  наркотици, хора, живеещи с ХИВ, лица, излежаващи наказание, диабетици на инсулин, скитащите, както и деца, живеещи  на улицата.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Валя Караджова

Общо
Профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира отново Белодробната болница
Заглавие
Профилактични прегледи за риска от туберкулоза организира отново Белодробната болница
Описание
Ако резултатите от анкетата показват опасност от заболяването, лекарят назначава рентгеново изследване и правене на туберкулинова проба, наречена манту.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker