МедицинатаНовини

Проект повишава здравната култура на пациентите

Изграждане на респираторни общества в 6 района на България и създаването на пациентски регистър

Проект повишава здравната култура на пациентите.
Проект повишава здравната култура на пациентите.

Проект “Овластяване чрез знания на болните с хронични респираторни заболявания за контрол на заболяването” е проведен по инициатива на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ. Той цели да запознае широката общественост с обучението на пациенти с хронични обструктивни белодробни заболявания /ХОБЗ/ с техните потребности и здравословния им начин на живот и повишаване на здравната култура на пациентите.
Причините за това са, че стотици милиони хора страдат всеки ден от хронични респираторни заболявания. А последните прогнози на СЗО, които са от 2007 г. сочат, че в момента 300 милиона души имат астма, 210 милиона души имат хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а милиони са с алергичен ринит и други чести хронични респираторни заболявания. Друга тревожна новина е, че ХОББ пък се предвижда да се превърне в третата водеща причина за смърт през 2030 г.
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Астра Зенека България и бил отворен конкурс за всички болнични заведения, в които се лекуват пациенти с такава патология, в това число болници за активно лечение на белодробни заболявания, пулмологични отделения в МБАЛ, болници за долекуване на територията на цялата страна.
В рамките на този семинар са били обхванати около 7184 пациенти от 11 болнични заведения. Лекциите са се провели за период от шест месеца на територията на цялата страна в градовете – Русе, София, Велинград, Враца, Монтана, Роман, Плевен, Стара Загора, Габрово, Хасково и Троян.
Основни цели, поставени от АББА са:
• Овластяване със знания на пациентите с астма и ХОББ с цел подобряване на качеството им на живот;
• Изграждане на респираторни общества в 6 района на България и създаването на пациентски регистър;
• Информиранност на обществото до ефикасните и съвременни форми на диагностика, иновативно лечение на респираторните заболявания;
• Стимулиране инициативата и активността на гражданите за отстояване правото им на здравеопазване по европейски и световни стандарти;
• Предотвратяване на преждевременна смърт и да се избегне ненужно увреждане вследствие на хронични заболявания;

Общо
Проект повишава здравната култура на пациентите
Заглавие
Проект повишава здравната култура на пациентите
Описание
В рамките на този семинар са били обхванати около 7184 пациенти от 11 болнични заведения.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker