Новини

Удължават кампанията за профилактика на рака на млeчната жлеза

Отпадат ограниченията – всички жени от 30 до 49 могат да се прегледат

Срокът на кампанията за профилактика на рака на млечната жлеза от днес е удължен.
Срокът на кампанията за профилактика на рака на млечната жлеза от днес е удължен.

Срокът на кампанията за профилактика на рака на млечната жлеза от днес е удължен. Това стана ясно на пресконференция в Комплексния онкологичен център (КОЦ). Акцията започна в началото на ноември и трябваше да продължи до края на февруари, но ще продължи и през месец март, а вероятно и през април. Инициативата е на козметичната фирма Avon и се реализизира съвместно с всички центрове, които лекуват онкологични заболявания.
Освен това отпадат ограниченията, защото в началото тя беше насочена към жените от малцинствата и с трайни увреждания, безработните и многодетните майки. Безплатните прегледи могат да бъдат посетени вече от всички дами на възраст от 30 до 49 години включително. Условието е това да става след предварително задължително записване на час.
Около 300 са жените, които вече са минали на профилактични прегледи в Русенска област в рамките на кампанията. Резултатите ще бъдат обобщени след края й, но досега е станало ясно, че около 5% от прегледаните имат някакъв проблем. Не винаги той е бил рак. Имало е жени, които са били в предраково състояние, при други туморите са се оказали доброкачествени. Откритите случаи на рак пък са били в първа или втора фаза, поради което и с големи изгледи за успешно лечение.
Директорът на КОЦ-Русе д-р Кожухаров обясни, че тези прегледи са много важни, тъй като при младите жени развитието на рак на млечната жлеза по-бързо, отколкото при тези над 50 години, които се водят рискова група и при тях това коварно заболяване се среща по-често.

Общо
Удължават кампанията за профилактика на рака на млчената жлеза
Заглавие
Удължават кампанията за профилактика на рака на млчената жлеза
Описание
Отпадат ограниченията – всички жени от 30 до 49 могат да се прегледат
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker