Новини

Пулсова диагностика – открива болката и нейната причина

Методът е част от лечебната холистична система Аюрведа на древна Индия

Аюрведическият лекар поставя пръстите си на пулса на китката на пациента, след което може да определи не само физическото, но и психическото му състояние.
Пулсова диагностика – чували ли сте нещо за нея? Напоследък индийски лекари я практикуват и у нас.

Пулсова диагностика – чували ли сте нещо за нея? Напоследък индийски лекари я практикуват и у нас. Някои със сигурност си мислят, че това е поредната шмекерия, но не. Посветените в Аюрведа специалисти наистина поставят диагнози само по пулса.

Пулсовата диагностика е част от лечебната система Аюрведа ( в превод от санскрит означава „наука за живота“). Тя открива болестите, дори още преди да са се развили, за разлика от западната медицина атакува причината, а не симптомите. Аюрведа е холистична система, която лекува чрез хранителен режим, билки и здравословен начин на живот.
Аюрведическият лекар поставя пръстите си на пулса на китката на пациента, след което може да определи не само физическото, но и психическото му състояние. Удивително! Въпреки че изглежда чудно, този вид диагностика почива на научни принципи и на хилядолетен опит. Всяка клетка в тялото ни има свой пулс, което прави възможно чрез пулса да „чуем“ какво „казва“ тялото. Чрез разчитането на пулса добрият специалист може да локализира точното място, където заболяването започва да се развива. Аюрведичните лекари използват три пръста, за да усетят пулса. Какво усеща всеки пръст е важно. Смята се, че пулсът показва как прана минава през всички системи на човека и отразява състоянието на вътрешните органи. Пулсът се измерва и на двете китки, защото дават различни индикации. Освен това се ползват и други пулсови точки по тялото, като например сънната артерия в основата шията. Освен това пациентът се интервюира, лекарят взема предвид състоянието на езика, гласа, кожата, очите, външния вид като цяло и поведението.
За да стане по-ясна пулсовата диагностика и принципите на последващото холистично лечение, би трябвало да тръгнем от основните постулати на Аюрведа. Единият от тях е, че всички ние се състоим от 5 елемента: земя, въздух, огън, вода и пространство. Тези елементи носят различни енергии – Вата, в която доминират въздух и пространство; Пита, в която доминира огънят; Кафа, в която елементите вода и земя са основни. У всеки един живеят тези 3 енергии, но винаги има една доминираща, която определя физическия и психическия тип човек. Когато трите енергии са в баланс, тогава сме здрави. Дисбалансът води до заболявания. Аюрведа основава лечението върху превеждането на организма отново в баланс.
Древната наука за живота ни учи, че в зависимост от доминантните енергии съществуват 3 доши, т.е. конституции на комплекса „ум – тяло“: Пита, Вата и Кафа. Дошата се отнася до формата на тялото, храносмилането, темперамента и емоциите, ума. Според Аюрведа всеки съгласно своята доша би могъл чрез храненето и начина си на живот да балансира трите енергии, за да живее хармонично и без болести.
Енергията Вата отговаря за нервната система, нивото не енергията, правилното функциониране на ума, съня и имунната система. Когато тази енергия е в дисбаланс, води до проблеми с нервите, страхове, притеснения, болки в ставите, запек.
Хора, чиято доша е Вата, са слаби, леки, вървят бързо, имат суха кожа. Чувствителни са, откриватели са, но са непостоянни. Тъй като основен принцип на Аюрведа е „подобното увеличава подобното“, за да балансират енергиите си, те трябва да ядат храни, които ги успокояват. Тъй като за Вата е характерен горчивият вкус, за тях е най-полезно да се хранят с кисели храни, като например цитруси, кисело, мляко, оцет, сирене, всички храни, които са минали процес на ферментация. За Вата не се препоръчват суровите храни, а готвени питателни ястия.
Енергията Питта отговаря за храносмилането, метаболизма, кинетичната енергия, интелектуалните функции.


Когато тя е балансирана, кожата е хубава, а умът се фокусира точно в целта. Щом е в дисбаланс, се повишава киселинността на стомаха, следствие на което може да се получи язва. Дисбалансът на Питта води до алергии, гняв, високо кръвно налягане.
Хората с доша Питта са със средни телесни показатели, издръжливи, жилави. Те са проницателни, с остър ум, голям проблем за тях е гневът. Повишената им киселинност води до възпаления на вътрешните органи и на очите. За да са в баланс, Питта трябва да ядат кисели храни в съвсем малки количества, да избягват соленото, лютото също трябва да ограничат. Горчивите храни са най-полезни за Питта. Такива са: кафе, алое, марули и други зеленолистни зеленчуци. За тази доша се препоръчват в минимални количества стипчиви храни, като бамя, боб, нар, богатите на танини храни. Питта трябва да приемат хладни храни, без много подправки, да ограничат месото, да медитират.
Енергията Кафа определя формата и структурата на тялото и всички морфологични белези. Когато е в баланс тя дава сила, жизненост, добра имунна система. Когато е в дисбаланс води до напълняване, покачване на холестерола, на захарта, до мързел.
Хората с доша Кафа имат по-масивна конструкция, красиви очи, нокти, коса. Те са спокойни, добронамерени, бавни, най-големият им проблем е инертността. За тях е характерен забавен метаболизъм, поради което са склонни към напълняване. За да поддържат баланса си, те трябва да избягват мазните и сладки храни, студените напитки, червените меса, както и млечните продукти. За Кафа се препоръчват сурови храни, също лютиво, стипчиво и кисело. Хората с преобладаваща Кафа трябва да спортуват, да активизират ума и тялото си.
Обикновено човек е комбинация от две доши, а една от тях е водеща. Изключително рядко се среща комбинацията от 3 доши. Аюрведическият лекар никога не трябва да забравя, че въпреки всичко всеки човек е индивидуален, така че по отношение на препоръките за хранене и лечение с билки няма унифицирани рецепти, а подходът е индивидуален. Това означава, че ако за един човек даден хранителен режим е добър, то не значи, че той ще е подходящ за други, дори със същата доминираща доша, Аюрведа съветва човек да приема всичките 6 вкуса, но в различни пропорции в зависимост от водещата енергия, която го характеризира. Това не означава на едно хранене да приемаме много различни продукти, а да използваме различни видове подправки.

Общо
Пулсова диагностика – открива болката и нейната причина
Заглавие
Пулсова диагностика – открива болката и нейната причина
Описание
Методът е част от лечебната холистична система Аюрведа на древна Индия.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker