Новини

Записват за профилактика на глаукома в МБАЛ-Русе

Ежегодно ходете при офталмолог и мерете вътреочното си налягане, съветват специалистите

Глаукома.
Скрининг за глаукома чрез профилактични измервания на вътреочно налягане ще правят в очното отделение на МБАЛ-Русе на 25 март, петък, от 13,30 часа.

Скрининг за глаукома чрез профилактични измервания на вътреочно налягане ще правят в очното отделение на МБАЛ-Русе на 25 март, петък, от 13,30 часа. Поводът е Седмицата на глаукомата.
За да се изследвате, трябва предварително да се запишете на телефон 082 887 467. От болницата съобщават, че на пациенти с повишено вътреочно налягане ще се предложи планова хоспитализация в отделението за допълнителни изследвания, за да се уточни диагноза „глаукома“.
Глаукомата е очно заболяване, което поради увреждане на очния нерв води до намаляване на зрението, а в нередки случаи и до пълно ослепяване. До скоро се е считало, че причинител на болестта е единствено вътреочното налягане и лечението е било насочено към овладяването му. Последните изследвания обаче показват, че болестта може да се развие и при нормални стойности на вътреочното налягане. Поради това се смята, че глаукомата е болест на зрителния нерв, а не на високото очно налягане.
Според най-съвременните схващания глаукомата не е изолирано заболяване и трябва да се разглежда като група от невродегенеративни заболявания, които водят до увреждане на зрителния нерв и до характерни промени в зрителното поле на човека.
Наблюдава се предимно при възрастни хора над 60 години, но според Световната здравна организация (СЗО) всички хора над 40 години би трябвало да си правят ежегодни профилактични прегледи при офталмолог и да измерват вътреочното си налягане, защото глаукомата при млади хора се среща рядко, но не е изключена.
Далекогледството и наследствеността са сред основните рискови фактори. При хора с фамилна обремененост вероятността и те заболеят от глаукома е 6 %. Диабетиците и чернокожите според статистиката са от 3 до 6 пъти по-предразположени към развиване на една от формите на глаукомата – откритоъгълна.
Проблемът при това заболяване е, че половината от заболелите не знаят, че имат глаукома. Според проучванията няма пряка причинно-следствена връзка между глаукомата и хипертонията, но комбинацията от двете заболявания утежнява прогнозата.
Кои са основните критерии, по които това заболяване се разпознава?
 Вътреочно налягане – нормални стойности от 10 до 21 mmHg;
 Състояние на зрителното поле
 Вид на зрителния нерв
Глаукомата е лечима в начален стадий на болестта. В този случай тя може да бъде овладяна дори само с капки за очи. Действието им е насочено към подобряване на оттичането на вътреочната течност или към намаляване на производството й. Освен това се прилагат конвенционални и лазерни хирургични техники, чиято основна цел е да се направи малък отвор в окото, който да позволи оттичането на вътреочната течност и съответно намаляване на налягането.

Общо
Записват за профилактика на глаукома в МБАЛ-Русе
Заглавие
Записват за профилактика на глаукома в МБАЛ-Русе
Описание
Ежегодно ходете при офталмолог и мерете вътреочното си налягане, съветват специалистите.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker