МедицинатаНовини

Спасиха с хеликоптер русенско семейство в Румъния

Безценната въздушна помощ идва след обаждане на тел. 112

Румънската бърза помощ разполага с 6 хеликоптера и самолет
Румънската бърза помощ разполага с 6 хеликоптера и самолет

Русенско семейство, загубило пътя към България и закъсало в черен път край Александрия, бе спасено след позвъняване на тел. 112. Пред репортер на „Здраве да е” близки и роднини на русенците разказаха, че те се прибирали с микробус от Англия заедно с двегодишното си детенце. Случката се разиграла през уикенда, когато джипиесът на семейството отказал и след Турно Северин младите хора объркали пътя към родината си. Загубили се край Корабия, но местен румънец ги упътил да минат по пряк път, който щял да ги доведе до Гюргево. Тъй като нямало никакви табели, русенците с малкото си детенце се озовали на черен път след Александрия. Калта им изиграла лоша шега и микробусът закъсал насред нищото.

Няколко часа стояли и се чудили какво да предприемат, били в безизходица. Това, че времето било много студено нямало да е проблем, ако преди това не били претърпели друго произшествие в северната ни съседка. Друг автомобил ги блъснал леко и огледалото счупило левия прозорец на автомобила. Семейството затворило пролуката с подръчни средства, но това не можело да компенсира липсващия прозорец.

„Добре, че са се обадили на тел 112. Обяснили са долу- горе къде се намират, а румънските служби са ги засекли по телефонната връзка. Казали са, че пращат хеликоптер, който да им помогне и през цялото време са поддържали връзка по мобилния”, разказа пред наш репортер бащата на младата майка, пътувала в буса със съпруга и детенцето си.

След час хеликоптерът кацнал в близкото село и с джипа на кмета на селото били изтеглени до населеното място. Оказана им е медицинска помощ, в линейката ги очаквали топли напитки и храна. След като семейството се посъвзело от уплахата, полицай ги ескортирал до близка бензиностанция, за да заредят гориво. Властите на Румъния оказали още една помощ на нашенците. Обадили се на колегите си на митническия пункт в Гюргево и предупредили, че пристига семейство с малко дете, за да премине с предимство към България.

Сагата на русенците приключила едва след като се прибрали при близките си живи и здрави. Всички те са много благодарни на румънските служители на 112, оказали им безценна помощ по пътя за дома.

Още за румънските самолети и хеликоптери на Спешна помощ четете тук – https://www.zdravedae.com/news/in-romania-there-are-emergency-fire-trucks-helicopters-airplanes.aquasource

 Мария Иванова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker