Деца и родителиНовини

Родители: В Campus Barcelona децата заживяват с магията на Меси

Три разказа на родители за емоцията и приключението за цял живот от Campus Barcelona

Campus Barcelona е сбъдната мечта за всяко дете
Campus Barcelona е сбъдната мечта за всяко дете

„Видяхме къде тренира Меси. Видях и разбрах защо детето ми живее с мисълта за него, с магията на футбола и Лео Меси. Той иска да е като него и за седмица се чувстваше така.“
Думите са на Нора Недялкова, чието дете миналата година участва в Campus Barcelona. Емоциите не са напуснали семейството все още, а минаха месеци. Вероятно и никога няма да се случи.
„Покрай бенефиса на големия Христо Стоичков, разбрахме, че се организира Campus Barcelona – летен футболен лагер за деца, обичащи футбола – разказа Нора от Велико Търново пред Sportinglife.bg. – Емоцията завладя цялото семейство още като започнахме да събираме информация кога, къде, кой може да се запише за участие.
Свързах се с организаторите и след като подписах всички документи за участието на Ники в лагера, чакахме с голямо нетърпение датата. Може би толкова голямо, че отидохме на летището 4 часа по-рано!“.
Майката на това влюбено във футбола дете признава, че в България е трудно да следваш мечтите си в този спорт – поне откъм материална база и организация. Но детските мечти имат характеристиката, че не са подвластни на материални и други обстоятелства.
„Чувахме се всеки ден по телефона и Ники споделяше незабравимите емоции от деня – продължава Нора Недялкова. – И до днес поне веднъж в седмицата се говори за Барса. Ники се запозна с много момчета от цяла България, сега поддържа контакт с тях.
И сега се вълнуваме, защото лятото пак наближава…“
Знае ли човек, може би в България расте някой малък Меси – така завършва разказът на майката на Ники.

„Научихме от facebook, може би малко случайно за лагера – разкрива Александър Ангелов от София. – Барселона е любимият ни град в Испания, както и отборът, на който сме фенове. Синът ни тренира в Славия по три пъти седмично, но лятната почивка там съвпадна отлично с дните на Campus Barcelona.“

Кампусът е емоция, която остава за цял живот
Кампусът е емоция, която остава за цял живот

„Това е емоция за цял живот – разказва таткото. – Да бъдеш на стадиона, където играят и са играли звезди от световна величина… Децата видяха „Камп Ноу“ и бяха дори на представянето на нов играч в първия тим на Барса (Лука Дин – б.р.), разгледаха музея, който е впечатляващ.
Подаръци имаше за всички – топки, плакати с подписи на звездите на клуба, тениски и шапки с логото на Барселона. Условията на кампа, където децата си почиват са прекрасни. Вилите са във ваканционен комплекс от затворен тип до морето, много чисти и с всички удобства за прекрасно прекарване на свободното време. Запознанствата с други деца от България и света е още едно незабравимо преживяване.“
У нас малкият харесва Славия, а любимият му играч е Христо Стоичков. От чужбина? В това вече няма съмнение… Барса.
„Сега е на 9 години, тренира в Славия. Тренировките са три пъти в седмицата по час, като децата се учат да играят на различни постове и да изпълняват технически упражнения.
Двустранната игра за тази възраст е във формат 5, като 4 са полевите играчи и един вратар. От училище директно сме на стадиона и тренираме много целенасочено. Ежедневно, когато сме вкъщи, сме с тениските, които имаме от Барселона.“
Разбира се, и тази година Александър Ангелов записа сина си за лагера. Той решава да опита да опише емоцията в едно изречение и избира това:
„Барселона е мечта на една ръка разстояние!“.

Един от най-малките участници в първото издание на Кампуса
Един от най-малките участници в първото издание на Кампуса

Отново в социалните мрежи открива информация за Campus Barcelona и пловдивчанинът Диан Колев. Проверява, свързва с с организаторите, пита… Тогава синът му е на 7, но навършва осем години тъкмо навреме, за да влезе в изискванията на инициативата.
„Страхотно изживяване, с изключителна полза от това да осъзнаеш колко е голяма разликата! – започва разказът си Диан. – Малкият рита топка от момента, в който е проходил. Повече от запален е по футбола. Направо е пристрастен.
Тренира в „Локомотив“ Пловдив и това е отборът на сърцето му. От чуждестранните, Барса, разбира се. Като повечето деца харесва Меси, но любимецът му е Неймар. Естествено, и Мартин Камбуров!“.
Какви емоции носи вкъщи малкият запалянко и бъдещ играч – дали в райето на Локо, дали в това на Барса…?
„На кампа раздадоха на всички деца топки и аксесоари с логото на клуба – казва Колев. – Освен екипите, с които тренираха, също и сертификати и календари на Барса, подписани лично от футболистите.
На него се падна календар с автограф на Суарес. Това беше материалната награда за труда му. По-голямата беше емоционалната от самото участие. И сега редовно се разхожда и играе с екип на Барса. Има почти всички модели от последните години.“


С други думи – и тази година вероятно ще го видим по терените на „Миниестади“ и под слънцето на Каталуня.
„Често ми се случва да ме питат за изживяването и дали си струва – разказва таткото. – Това, което обяснявам на приятелите ми е за възможността да си сверят часовниците, както се казва на жаргон. Да открият приликите и разликите в начина на подготовка на децата, във вида на упражненията, във философията на играта…
Вярвайте ми, прилики почти няма. На тренировките се изпълняваха упражнения, за които в България треньорите смятат, че децата са недорасли, за да ги правят. Разбира се, после всички виждаме разликата в българския и испанския футбол. Но ако човек не го види това със собствените си очи, може би никога няма да възприеме това, за което говоря.“

За контакти с Campus Barcelona

Миглена Николова и Росица Славчева:
+359 879 89 29 21
+34 652 86 53 22
+34 693 43 79 31

cosmofutbolbcn@gmail.com

Общо
Родители: В Campus Barcelona децата заживяват с магията на Меси
Заглавие
Родители: В Campus Barcelona децата заживяват с магията на Меси
Описание
Три разказа на родители за емоцията и приключението за цял живот от Campus Barcelona
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker