Новини

Русенската неонатология ще се сдобие със „ семейна стая “

Ползата от контакта на новороденото, особено недоносено бебе с неговите родители е неуспорима

Родителите ще могат да са близо до детето, което ще се наблюдава от специалистите, преди да се прибере у дома.
Отделение Неонатология в УМБАЛ-Русе АД получи уникалната възможност да е еднo от трите отделения в страната, в което да бъде създадена „ семейна стая “.

Отделението по неонатология в УМБАЛ-Русе получи уникалната възможност да е еднo от малкото отделения в страната, в което ще бъде създадена „ семейна стая “.

Това ще се случи благодарение на инициативата на фондация „Нашите недоносени деца“, чийто основен приоритет е да се въведе семейно- ориентирана грижа за недоносените бебета от раждането. Семейната стая дава възможност на майките на недоносени бебета да практикуват безценния за техните деца контакт – т. нар. „кожа до кожа“, или „кенгуру грижа”. Според Световната здравна организация този тип грижа се препоръчва за всички бебета, при които това е медицински възможно. Освен това семейната стая улеснява периода на адаптация на новородените в среда, близка до семейната.


Тя може да се ползва от родителите в рамките на няколко дни, като изискването е бебето да не е на кислородна терапия. Майките и бащите ще могат да са близо до детето, което ще се наблюдава от специалистите, преди да се прибере у дома.
Ползата от контакта на новороденото, особено недоносено бебе с неговите родители е неуспорима. За това в развитите здравни системи по света, стаите от семеен тип са нещо напълно естествено. Това са помещения, които се оборудват според нуждите на недоносеното новородено бебе, където то може да прекарва време с родителите си, където те да бъдат обучени как да се грижат за бебето си. Майката има възможност да кърми или да изцежда кърма за бебето си, като в същото време семейната стая им осигурява защитено пространство, което е от изключително значение в подобна стресова за семейството ситуация.
До момента от фондацията са подпомогнали над 30 неонатологични отделения и са спомогнали за откриването на 2 семейни стаи/стаи за кърмене в страната. В българските отделения няма обособени пространства, в които родителите могат да прекарат време и да контактуват с децата си. Именно в такава стая родителите ще могат да опознаят тяхното бебе и да се научат да полагат основни грижи за него преди то да бъде изписано у дома.
Ако искате да помогнете за създаването на такава стая в русенското неонатологично отделение, можете да го направите като изпратите дарителски SMS с текст на латиница:
DMS BEBE на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)
Повече можете да видите в страницата на ДМС https://dmsbg.com/5721/dms-bebe/.

Общо
Русенската неонатология ще се сдобие със „семейна стая“
Заглавие
Русенската неонатология ще се сдобие със „семейна стая“
Описание
Ползата от контакта на новороденото, особено недоносено бебе с неговите родители е неуспорима.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker