Новини

Семената от папая детоксикират черния дроб и бъбреците

Тези чудни малки семенца също се борят с различни видове рак и се грижат за здравето на храносмилателната система

Папаята е един от най-здравословните плодове с изключителен хранителен профил.
Папая семената съдържат значителен процент от ензима папаин, който е изключително полезен за протеиновото разграждане.

Папаята е един от най-здравословните плодове с изключителен хранителен профил. Тя е добре известна със своята храносмилателна мощ; съдържа храносмилателен ензим, наречен папаин и повечето ензимни формули съдържат този папая екстракт.

Повечето хора просто изхвърлят семената на плода, но някои ги изсушават и ги използват като ги смилат в мелничката за черен пипер. Въпреки това, малко са тези, които знаят за невероятните ползи за здравето ни.
Богати са на флавоноиди и фенолни съединения, протеини, мазнини, калций, фосфор и магнезий. Те представят мощен антиоксидант, с противовъзпалителен, антибактериален и антипаразитен ефект. Освен това, съдържат съединения, които помагат в борбата с рака и се грижат за здравето на черния дроб и бъбреците.
Ето и топ 8 ползи за здравето и използването на семената от папая:
1. За здравето на храносмилателната система
Папая семената съдържат значителен процент от ензима папаин, който е изключително полезен за протеиновото разграждане. Този ензим предлага облекчение на стомашни разстройства и проблеми. Те помагат да се нормализира киселата среда в чревния тракт, което е от съществено значение за здравата храносмилателна система.
Имат и мощни анти-патогенни дейности. Приемането само на една супена лъжица семена от папая може да запази червата свободни от вредни микроорганизми, паразити и дори може да помогне при хранително отравяне в резултат на неговите силни антибактериални свойства.
2. Противораково действие
Няколко проучвания са показали, че семената и листата на този плод са полезни в борбата с рака и не му позволяват да се развие. Влияят на широк спектър от тумори, включително на дебелото черво, на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата.
Те са ценен източник на фитонутриента изотиоцианат, който не позволява на левкемията да се прояви. Семената съдържат фенолни и флавоноидни съединения, които забавят растежа на туморните клетки.
Друго съединение, наречено Carpaine намерено в семената също има анти-раков ефект. Доза от 0.1%, се оказва ефективна срещу рак на кръвта.
3. Детоксикация на черния дроб
В Япония, хората вярват, че всекидневното приемане на една чаена лъжичка от семената на папая защитава черния дроб от заболявания. В традиционната китайска медицина, тези удивителни семена са били използвани в продължение на векове за подобряване на жизнените функции на черния дроб чрез ефективно премахване на вредните токсини.
Те не са полезни само при детоксикация на черния дроб, но също така са от полза за лечение на цироза на черния дроб.


Папая семената съдържат протеолитични ензими, които помагат за намаляване на храносмилателнато натоварване на черния дроб.
4. Пречистване на бъбреците
Семената притежават силни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат за защита и детоксикация на бъбреците. Те са полезни за лечение на бъбречни заболявания и предотвратяване на бъбречна недостатъчност и са особено полезни при свързани с отравяне бъбречни заболявания.
5. Противовъзпалителен ефект
Семената на плода имат мощни противовъзпалителни средства, което ги прави много полезни при болки в ставите, артрит, подуване и зачервяване.
В действителност, два ензима в папая семената – папаин и химопапаин – са ключови елементи за намаляване на възпалението. Това са състояния като артрит, подагра, болки в ставите и астма.
6. Високо кръвно налягане
Изследвания върху мишки показват обещаващи резултати за здравето на сърдечносъдовата система. Съединението Carpaine намерено в папаята е установено, че понижава диастоличното, систоличното и средното артериално кръвно налягане.
7. Антивирусни и антибактериални ефекти
Само няколко семенца убиват бактерии, като Е. Coli, Staphylococcus, и Salmonella. Те помагат за предотвратяване размножаването на бактериите и за тяхното премахване от тялото ни. Те също са идеални за прием след хранително отравяне.
Освен това се борят с вирусни инфекции и помагата при тропическа треска, коремен тиф, както и някои други инфекции. Особено листата на дървото помагат при тропическа треска. Консумирането на семената няколко пъти на седмица може да намали възможността да се разболеете от тропическа треска. Папая семената вече са били използвани широко в Коста Рика при инфекции от тропическа треска.
8. Мощен анти-паразитен ефект
Високите нива на протеолитични ензими – папаин и карпаин – помагат на тялото да се отърве от паразити. Особено противоглистния алкалоид карпаин може да ни помогне да се справим с чревните паразити.
Учените изследвали ефекта от семената на папая върху нигерийски деца, които имали чревни паразити в пробите от изпражненията си. В резултат, повече от 75% от децата, които получили доза от изсушени на въздух семена са се освободили от паразитите след период от седем дни.
Започнете с една супена лъжица на ден (или няколко семена). Ако можете да ги преглътнете, приемайте до две супени лъжици на ден, без никакви странични ефекти. Папая семената действат като натурални контрацептивни (проучвания показват, че яденето на семената може значително да намали производството на сперматозоиди, без да засяга либидото). Бременни и кърмещи жени трябва да избягват консумирането на семената. Трябва да се консултирате с лекар, преди да ги давате та малки деца (благодарение на мощните им анти-паразитни ефекти).

Общо
Семената от папая детоксикират черния дроб и бъбреците
Заглавие
Семената от папая детоксикират черния дроб и бъбреците
Описание
Тези чудни малки семенца също се борят с различни видове рак и се грижат за здравето на храносмилателната система
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker