Новини

Силната връзка между любовта и здравето

Изследователи формулират 10 основни ползи за хората от положителните емоции

Любовта и здравето всъщност са изненадващо свързани помежуду си.
Специалистите по безспорен начин са установили, че споделената любов и истински дълбоката страст подпомагат съществено функционирането на имунната и сърдечносъдовата системи, което се проявява особено през зимните месеци.

„Имам нужда от някого, когото да обичам“ – изпяха Бийтълсите. Любовта и здравето всъщност са изненадващо свързани помежуду си. И това го твърдят не само поетите. Специалистите по безспорен начин са установили, че споделената любов и истински дълбоката страст подпомагат съществено функционирането на имунната и сърдечносъдовата системи, което се проявява особено през зимните месеци. При това става дума не само за отношенията с партньора, но и за тези с родителите и приятелите.

Изследователите са откроили 10 съществени ползи за здравето от любовта:
1.По-малко посещения при лекар.
Едно от най-забележителните открития е, че женените имат по-малко песещения при лекари и по-кратки болнични престои от необвързаните. Една от теориите е, че хората в добри отношения се грижат по-добре за себе си. Най-добрата ти приятелка може да те мотивира да се храниш здравословно, съпругът ти – да го придружаваш в планината или на риболов и т.н.
2.По-малко депресия и злоупотреба с вредни вещества.
Редица проучвания сочат, че бракът и обвързаността намаляват депресия както при мъжете, така и при жените. Социалната изолация напротив, е тяксно свръзана с по-високите нива на депресия. Успешната връзка допринася за намаляване на консумацията алкохол, дори на наркотици, особено сред младите хора. Любовта може да се окаже оня стимулант, който да замени вредните зависимости. Във всички случаи тя е важен фактор в терапията на различните видове зависимости, категорични са психолозите.
3.Понижаване на кръвното налягане.
Щастливият брак се отразява положително и на кръвното налягане. Поредица от проучвания са установили, че най-добри и стабилни стойности на кръвното се наблюдават при щастливо женените двойки. При необвързаните, но със силни социални контакти, кръвното също оставало в нормални граници. Най-лоши били резултатите на хората с нещастен брак.
4.По-малко тревожност.
Любящите и стабилни отношения между съпрузите им дават сигурност у дома и повече увереност и самочуствие. Те означават много повече от първоначалното влюбване. А това от своя страна помага на двойките да се справят с различни негативни ситуации, които животът им поднася. Така че любовта наистина намалява тревожността. Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк в Стоуни Брук използвали функционални магнитно резонансни сканирания, за да установят какво се случва в мозъците на влюбените. Те сравнили резултатите на страстно влюбени нови двойки с дългосрочно обвързани. И двете групи показали активиране на част от мозъка, свързана със силна любов.
5.Контрол над болката.
Изследвания с магнитен резонс показали и друга интересна особеност при дългосрочно обвързаните двойки. При тях по-активна била онази част от мозъка, която държи болката под контрол. Проучване сред 127 000 хора установило, че женените са по-малко склонни да се оплакват от болки в главата и гърба.
6.По-добро управление на стреса.
Изследователите намират връзка между емоционалното подпомагане и управлението на стреса. Ако сте изправени пред стресиращи фактори, но имате подкрепата на човек, който ви обича, вие ще се справите по-добре, тъй като нивата ви на безпокойство ще са в пъти по-ниски, отколкото ако сте сам.
7.По-малко настинки.
Изключително интересно е, че положителните емоции пряко влияят на имунната ни система. Учени от университета Карнеги Мелън са стигнали до извода, че хора, които има любящи взаимоотношения, са по-малко склонни да се разболеят след излагане на студ или от грипни вируси.
8.По-бързо оздравяване.
Силата на положителните отношения влияе и върху по-бързото възстановяване при заболяване. Невероятно е, но е факт, че обичта може да се отрази положително дори на зарастването на телесни рани. Изследователни от Медицинския център на Университета в щата Охайо установили, че раните зарастват почти 2 пъти по-бързо при хора, които са в топли взаимоотношения с партьора и близките си, отколкото при такива, които са във враждебни отношения.
9.По-дълъг живот.
Бракът допринася за по-дълъг живот, най-вече чрез взаимната подкрепа, и емоционална, и финансова. Бракът предпазва от чувството, че си в изолация и излишен. Женените хора се чувстват по-обичани, по- необходими и свързани и заради това живеят по-дълго.
10.По-щастлив живот.
Щастието е най-голямата полза от любовта. Изследвания са установили, че щастието зависи повече от качеството на семейните отношения, отклокото от доходите. Така че силата на любовта е в състояние да надвие дори силата на парите, поне в някои отношения.

Общо
Силната връзка между любовта и здравето
Заглавие
Силната връзка между любовта и здравето
Описание
Изследователи формулират 10 основни ползи за хората от положителните емоции.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker