МедицинатаНовини

Симеон Костов: Радоновата вода балансира нервната система

Хората да не си слагат проблемите на сърце, съветва младият рехабилитатор от балнеокомплекс „Медика Наречен”

Симеон Костов е роден на 26 февруари 1990 г. През 2012-а се дипломира като рехабилитатор в Медицински колеж – Пловдив. Преди три години идва като стажант в „Медика – Наречен” , а след като завършва остава на постоянна работа в балнеокомплекса.
Следващата цел на младия рехабилитатор е да завърши още едно висше образование, този път свързано с мениджмънта на лечебните заведения – „Управление на здравни грижи” отново в Пловдивския университет.

Симеон Костов на работното си място
Симеон Костов на работното си място

Какво провокира един млад човек да стане рехабилитатор?
– Сам си избрах професията. Седнах, разгледах всички специалности и ме грабна именно тази. В семейството ми няма лекари, няма други медицински лица, аз съм единственият. В последствие останах доволен от това, което завърших. Обичам си работата… След това изкарах още 4 курса в София в НСА по мануална терапия. Усъвършенствах се в лечебните масажи благодарение на Организацията на физиотерапевтите и рехабилитаторите, където членувам от две години.
Хора с какви заболявания търсят лечение в „Медика – Наречен”?
– Предимно със заболявания на опорно-двигателния апарат като например коксартрози, дискови хернии… Друга голяма част от нашите посетители, може би около 50%, са с неврологични заболявания – неврози, депресии… Курортът е предпочитан от тях заради минералната вода в района.
Каква е тайната на нареченската вода?
– Наличието на радон в минералната вода. Тя балансира нервната система на човек. Затова при хора, които са депресивни, се стимулират възбудните процеси, а по-избухливите, хиперактивните хора, всъщност се успокояват. Хубаво е, когато посетителите идват при нас, да носят всички съпътстващи документи на тяхното заболяване и последващо лечение. Ако имат някакви предварителни изследвания да не ги забравят. Защото нашият лекар – доктор Кацарска не хвърля на боб, както тя самата се шегува. Спрямо изследванията, могат да се назначат най-правилните процедури за даден човек.

Балнеокомплекс "Медика Наречен"
Балнеокомплекс „Медика Наречен“

А прословутите радонови вани, заради които повечето хора идват в Наречен, как повлияват и какво е усещането след прилагането им в едноседмичен период по пакет „Здраве”? 

– Особено при по-избухливите хора, още след втората третата вана се забелязва разлика. Те стават по-спокойни и уравновесени, кожата се опъва. Водата се прилага хладка 34-37 градуса, близка до температурата на тялото, защото така най-добре се усвоява радонът. Ваните обаче са противопоказни основно при хора с високо или много ниско кръвно налягане. Другите начини за лечение с радонова вода, които са щадящи организма, са свързани с инхалации или питейно лечение, но отново след консултация с лекар. Именно той трябва да каже колко време да се пие водата или колко дълго да продължат инхалациите. Защото ако се препие с радонова вода, може да има леко неразположение, затова не е желателно.
Какви видове масажи правите в „Медика – Наречен” и какво благоприятстват?
– За съжаление не са малко хората, които си мислят, че масажите са вид глезотия. А това далеч не е така. Дори на човек да му е приятно, той трябва да знае какъв е ефектът от самия масаж. Само след първите 4-5 минути от масажа, скоростта на лимфопотока се повишава над 40 пъти. Различните похвати действат в различна дълбочина и в различни части на тялото. Кръвообръщението се подобрява, масажът помага и за отделянето на меланин. Класическите и лечебните масажи имат много сходни похвати, ако се използват и арома масла, тогава допълнително се засилва тяхното действие. Те се натрупват в тялото едновременно през порите на кожата и чрез вдишването.
Какво представлява зоновата терапия?
– Това е масаж по дланите и стъпалата. Използват се похвати от точковия масаж, но не е едно и също. Например при обработване на външната страна на стъпалото, се въздейства върху гръбначния стълб индиректно.
Би ли споделил с нашите читатели някои важни точки, които човек може сам да си масажира, за да въздейства на общия тонус?
– Китайците са известни с една много важна точка – в ямката под коляното във външната страна, която се нарича точка на стоте болести. И те дори, когато пият кафе или чай, имат навика да си я масажират.
Какво най-много мъчи българинът, какви са твоите наблюдения?
– Стресът е едно от основните неща, което провокира останалите заболявания. Стресът и начинът на живот, който водят хората, особено през последните години. Затова, аз им препоръчвам, да не си слагат проблемите на сърце.

Въпросите зададе: Мария Иванова

Очаквайте скоро – съветите на Симеон Костов за по-добро здраве

Общо
Симеон Костов: Радоновата вода балансира нервната система
Заглавие
Симеон Костов: Радоновата вода балансира нервната система
Описание
Хората да не си слагат проблемите на сърце, съветва младият рехабилитатор Симеон Костов от „Медика Наречен”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker