НовиниОт природата

Няколко съвета за коледната трапеза от „Общински пазари”

Заменете вредните безалкохолни с ароматен чай от хибискус, съветва Кунчо Кунчев

Заменете вредните безалкохолни с ароматен чай от хибискус, съветва Кунчо Кунчев.
Заменете вредните безалкохолни с ароматен чай от хибискус, съветва Кунчо Кунчев.

Малко остана до Коледа, но сигурно има хора, които са оставили покупките за последния момент. Ако вашият случай е такъв или просто искате да добавите нещо специално към празничното меню, е добре да заложите на провереното качество и да посетите някой от пазарите в града. Особено Централния, където, както се казва, има от пиле мляко.
Освен обичайните сезонни плодове и зеленчуци там могат да се намерят всякакви други изкушения, които не са характерни нито за нашите ширини, нито пък за зимните дни. Когато правите своя избор, никога не забравяйте, че и празничната трапеза може да бъде здравословна.
За тези, които имат проблеми с високото кръвно налягане или пък им липсва достатъчно енергия, специалистите препоръчват да добавят в кошницата си хибискус. Това растение също е изключителен допинг за нашия имунитет. Освен заради лечебните си свойства хибискусът по хавайските острови се използва като основна украса на облеклото на местните. Тъй като се смятало се, че хибискусът произлиза от рая, с неговия прекрасен цвят танцьорки омайвали мъжете.
Може би мнозина са чували и пили чай „Каркаде”, без да са наясно за неговия произход. Този вид чай се прави от листенцата на хибискуса. Той се препоръчва като спазмолитично и противовъзпалително средство. Укрепва стените на кръвоносните съдове, регулира функцията на стомашно-чревния тракт и черния дроб. Интересен факт е, че когато е горещ, чаят вдига кръвното, а студен го намалява. Намалява умората на очите, подобрява зрението и метаболизма, тъй като в хибискуса се съдържа кверцетин. Растението не съдържа оксалова киселина, поради което е безопасен за хора с бъбречни проблеми.
Така че всички, които страдат от някои от изброените здравословни проблеми, могат да заменят вредните безалкохолни с ароматен чай от хибискус.
Ядките и стафидите са неизменна част от коледната трапеза, но е много важно те да бъдат качествени. Едно от условията е да не купуваме застояла по щандовете стока. Това важи най-вече за ядките, тъй като като гранясат, не само не са вкусни, но и са опасни, защото се образуват токсични вещества.

 За тези, които имат проблеми с високото кръвно налягане или пък им липсва достатъчно енергия, специалистите препоръчват да добавят в кошницата си хибискус.
За тези, които имат проблеми с високото кръвно налягане или пък им липсва достатъчно енергия, специалистите препоръчват да добавят в кошницата си хибискус.

Кралската тъмна стафида се препоръчва за силен имунитет. Помага на хора с разстройства на нервната система и сърдечно-съдови заболявания. Интересно е, че стафидите намаляват раздразнението, полезни са при обща слабост и при анемия. При проблеми със сърцето се консумират стафиди по специална схема, за да укрепят сърдечния мускул.
От щандовете „Стока за вашето здраве” на Централния пазар можете да купите богат асортимент от ядки, при това с гарантирано качество за постната коледна трапеза, а и за следващите празнични дни. Есенциалните мастни киселини, които се сдържат в черупчестите плодове, са изключително важни за човешкото здраве, особено в дните, когато се товарим организма си с повече животински мазнини.
А ако случайно не сте купили подаръци на всички, на пазара има ръчно изплетени произведения от домашна вълна. В студените зимни дни вълнените терлици могат да зарадват тези, които държат на комфорта и са убедени, че връщането на назад към природните продукти и материали е правилният подход. Една такава покупка освен това би зарадвала възрастните майсторки и със сигурност ще е в пъти по-качествена от масовите китайски стоки, които заливат нашите магазини.
Тези съвети сподели в навечерието на Коледа шефът на „Общински пазари” Кунчо Кунчев с читателите на „Здраве да е” и се присъедини към нашите пожелания за една благословена и уютна празнична вечер.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker