МедицинатаНовини

Специална лампа дариха на Педиатрията в Русе

Фондация „Сърца без граници” е „виновникът“ да се случи тази благотворителна инициатива

Със специална лампа се сдоби вчера педиатричното отделение на русенската болница.
Със специална лампа се сдоби вчера педиатричното отделение на русенската болница.

Със специална лампа се сдоби вчера педиатричното отделение на русенската болница. Тя е закупена с пари, които са събрани от Сдружение „Сърца без граници” на организиран от тях благотворителен концерт-ревю. Това съобщи Диана Поптонева, която е председател на организацията с нестопанска цел и президент на агенция за манекени и фотомодели Elit-D спектакъла участие са взели модели от три поколения – малките деца от школите за модели в агенцията, действащите модели и модели „ветерани“.
Представителят на фирма DRAGER VARILUX за България Марина Трайкова обясни, че тази лампа, осветява бебето като визуализира много ясно неговата фина кръвоносна система. Изключително важна роля играе тя в работата, която вършат докторите, защото всяка интервенция на дете, което тежи 3 кг. трябва да се извършва много прецизно. „Тази лампа улеснява работата на медицинския персонал и здравето на децата. Ние сме изключително благодарни на фондация „Сърца без граници“, че прави такива благородни инициативи и с радост участваме винаги с тях. Благодарение на фондацията това е вече трета такава лампа в русенската болница. Другите две са закупени и дарени на отделението по Неонатология на АГ-комплекса.”, заяви още тя.

Д-р Ева Цонкова, началникът на отделението по педиатрия пък поясни, че лампата работи на ултравиолетов принцип.
Д-р Ева Цонкова, началникът на отделението по педиатрия пък поясни, че лампата работи на ултравиолетов принцип.

Сдружението е успяло да събере 2500 лева, с 1290 е закупена лампата. Уредът беше дарен на д-р Ева Цонкова, която е началник на отделението по педиатрия в МБАЛ-Русе. Тя заяви, че вените на деца в кърмаческа възраст се намират трудно, поради което често се нанася значителна травма на бебетата. С новото дарение този проблем щял да се реши. Остатъка от парите неправителствената организация дарява на русенското момиченце Габриела Йорданова, която взе участие в предаванията „Големите надежди“ и „България търси талант“. Детето е поканено да се изяви на международен фестивал, но няма средства да отиде. Ето защо от „Сърца без граници“ са решили да го подпомогнат.
Концертът-ревю се е състоял на 16 април 2014 г. Велика сряда в зала Опера. Това е 10-та му поредна година и ето защо сдружението решава да надхвърли възможностите си и да закупим пациентски монитор за следене жизнените функции в критични ситуации за децата от отделението по педиатрия в МБАЛ Русе, но за съжаление НПО не е могла да събере нужната сума от 3800 лв. Това разказва г-жа Потонева. Тя допълни още, че лекарствата се бият по венозен път на бебетата, а вените им са толкова тънки, че техниката, с която разполага отделението по педиатрия няма нужните качества, за да се види кръвоносната система добре. Правейки благотворителни инициативи, сдружението прави и филми. Любопитното е, че тези филмчета те добавят към основния филм, който е с начална дата 2005г. и така се получава един вид архивен филм. Г-жа Поптонева заяви, че по този начин с личен пример показват на децата как да са съпричастни и как да помагат.
Д-р Ева Цонкова, началникът на отделението по педиатрия пък поясни, че лампата работи на ултравиолетов принцип. „Венозните съдове в кърмаческа възраст са изключително тънки и трудно достъпни за работа и много често травмата, която причиняваме на бебето от търсене на венозен път е значителна и това тревожи както майките, така и нас самите. Колкото по-бързо се намери венозен път за бебето, толкова по-атравматично работим и толкова по-добър е изходът от заболяването. Това е нещо, което ще улесни работата ни и ще подобри качеството на медицинските грижи.“, допълни още тя.
Заедно с г-жа Поптонева на събитието присъстваха и част от децата, които са участвали в благотворителната кампания.

Общо
Специална лампа дариха на Педиатрията в Русе
Заглавие
Специална лампа дариха на Педиатрията в Русе
Описание
Със специална лампа се сдоби вчера педиатричното отделение на русенската болница.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker