Новини

Специалисти от „Медика“ ще консултират онлайн пациенти от отдалечени селища

Иновативна здравна услуга за онлайн видеоконсултиране тръгва от русенската „Медика“

Иновативната здравна услуга се предлага за първи път в България, а хората, които първи ще се възползват, са от общините Две могили, Ветово и Ценово.
Лекари специалисти от лечебни заведения „Медика“-Русе ще консултират пациенти от отдалечени населени места чрез онлайн видео връзка.

Лекари специалисти от лечебни заведения „Медика“-Русе ще консултират пациенти от отдалечени населени места чрез онлайн видео връзка. Идеята е на ръководството на „Медика“ и на телекомуникационната компания Найкомс, разработили съвместно платформа за видеоконсултиране. Иновативната здравна услуга се предлага за първи път в България, а хората, които първи ще се възползват, са от общините Две могили, Ветово и Ценово. Специално обучени медиатори в трите общини ще помагат на пациентите, които са предимно възрастни и социално слаби хора, да се срещнат онлайн със специалисти от УМБАЛ „Медика“, кардиоболница „Медика Кор“, както и от другите лечебни заведения на „Медика“, за да получат необходимата консултация. На пресконференция в университетската болница „Медика“ кардиологът д-р Кристиан Иванов демонстрира нагледно как се осъществява онлайн консултирането, като разговаря последователно на живо с двама пациенти. Д-р Иванов е един от специалистите на лечебни заведения „Медика“, които ще дежурят на платформата за видеоконсултиране MedCare /Медкеър/. Дежурният специалист ще може не само визуално да наблюдава и разговаря с пациента, но да препоръча друг специалист или да даде направление за изследвания, които по-късно може да види на интерфейса.
Стартът на проекта за онлайн видеоконсултиране с медицински специалисти не случайно започва от селата в отдалечените до 50 км от Русе общини, каквито са Две могили, Ветово и Ценово. За целта в центровете на трите общини са избрани подходящи помещения, като бивша поликлиника /Две могили/, пенсионерски клуб/Ценово/ и административна сграда /Ветово/ , в които е поставена платформата и са осигурени асистенти, които да осъществяват връзката на пациента с лекаря специалист. До момента над 20 000 човека от селата в трите общини имат възможност за онлайн консултации без да се налага да пътуват. Освен това до края на 2018-а година здравната услуга е безплатна.
Видеоконсултациите с лекари специалисти се налагат в практиката най-вече заради недостига на медицински специалисти в малките населени места, където единственият лекар е джипито, който понякога е общопрактикуващият на територията на няколко села.
От „Медика“ уточняват, че до 1 ноември 2018-а има възможност за безплатно включване в онлайн видеоконсултирането и на други общини.

Валя Караджова

Общо
Специалисти от „Медика“ ще консултират онлайн пациенти от отдалечени селища
Заглавие
Специалисти от „Медика“ ще консултират онлайн пациенти от отдалечени селища
Описание
Иновативна здравна услуга за онлайн видеоконсултиране тръгва от русенската „Медика“.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker