Деца и родителиНовини

Логопеди помагат в подготовката на детето в първи клас

Дали детето Ви е готово да тръгне на училище и как да преодолеете страха на малчугана от влизането в клас през септември

Логопеди помагат в подготовката на детето за първи клас.
Логопеди помагат в подготовката на детето за първи клас.

В Логопедични центрове „Медика” специалисти определят нивото на училищната готовност на детето преди първи клас. Обикновено това е добре да се направи около година преди влизането на малчугана в клас. Целта е да има достатъчно време за коригиране или стимулиране на уменията, където са констатирани дефицити.
Всяко дете постъпва в училище, когато навърши определена възраст, но дали всяко е достигнало нивото на „училищна зрялост” – това са две различни неща. Дали детето е готово да влезе в клас, съвсем не се изразява само в научаването на цифрите и буквите. Важно е дали има уменията, знанията и мотивацията за усвояване на учебната програма, тъй като готовността за училище има физически, психологически, неврологичен и социален аспект.”, коментира логопед Светлана Стефанова.
Има три основни компонента за психологическата готовност на децата – личностна готовност, изразяваща се в готовността на малчугана да приеме задълженията си на ученик, интелектуална – предполагаща наличието на определен запас от знания и способности и социално-психологическа – включваща качествата, благодарение на които бъдещите първокласници могат да общуват с техните връстници и учители.
В „Медика” може да бъде направена диагностика дори на деца на 3-4 годишна възраст за тяхното комуникативно, езиково и графомоторно развитие. Целта е да се открият децата с риск, и те своевременно да бъдат насочени към специални програми за превенция на нарушенията при писането и четенето в първи клас.
Изследване показва, че 6-7 годишните деца често показват незрялост. Според такова, 15-17 % определя първолаците като „училищно незрели”. Те не са достатъчно концентрирани, имат ниско ниво на говорно и езиково развитие и затруднения с писането. При някои деца се налага индивидуална работа, за което има условия в кабинетите на Логопедичните центрове „Медика”.

Общо
Логопеди помагат в подготовката на детето за първи клас
Заглавие
Логопеди помагат в подготовката на детето за първи клас
Описание
Целта е да има достатъчно време за коригиране или стимулиране на уменията, където са констатирани дефицити.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker