НовиниХранене и спорт

Спортен център „Рени Бахчеванова“ отваря врати за безплатни посещения и тренировки

Нели и Николай Николови: Работим в залата ежедневно за здравето на опорно-двигателната система, развиваме хармонично тяло, без болка, схващания и травми

Спортен център „Рени Бахчеванова“ отваря врати за безплатни посещения и тренировки
Спортен център „Рени Бахчеванова“ отваря врати за безплатни посещения и тренировки

СЕДМИЦА на отворените врати в Спортен център „Рени Бахчеванова“ ще бъде организирана от 12-ти до 16-ти септември. Идеята е на неговите ръководители Нели и Николай Николови и се реализира за първи път. В продължение на пет последователни дни всички желаещи, могат безплатно да проведат една примерна тренировъчна седмица, да водят свои близки, както и децата си, за да видят как се провеждат занятията и как им се отразяват комплексите от упражнения. Всеки посетител може да наблюдава самите тренировки, както и да се включи в тях. Посещенията през тези пет дни са безплатни за всички настоящи и бъдещи клиентки, а часовете, в които се провеждат обичайните седем тренировки всеки делник, са с начални часове: 7.15, 8,15, 9.15, 12.15, 16.15, 17.30 и 18.30. Необходимо е да си носят само вътрешни спортни обувки и удобни дрехи.
Семейство Нели и Николай Николови ръководят спортния център от три години. Самият център съществува вече близо 19 години и през него са минали стотици жени. Всяка от тренировките се провежда в група от 10-15 човека. Жените в залата са на възраст от 20 до 72 години, а 30% от тях идват редовно всеки ден, казва Нели. Методологията на тренировките е разработена от основателката на спортния център, покойната вече Рени Бахчеванова, и се спазва стриктно от Нели и Николай. Той е кинезитерапевт, а тя инструктор, но и двамата водят тренировките, като показват и изпълняват упражненията. Пълното разнообразие от комплекси се провежда за около два месеца и включва близо 40 разнообразни комбинации от тренировъчни комплекси. Разработват се постоянно и нови упражнения и комбинации, но жените, които посещават тренировките, знаят програмата и имат свои любими комплекси, които не пропускат. Част от хората идват, за да отслабнат, други, за да подобрят стойката си, да се възстановят физически след болест, операция или раждане, но така също да се преборят с вродени или придобити дископатии, артрози и гръбначни изкривявания. Има жени, които свалят над 20 кг за 5-6 месеца, но е най-добре да се отслабва с по два- три кг на месец, казва Нели. Тя самата е майка на три деца, последното от които е на една годинка. Възобновила е тренировките си 40 дни след раждането и благодарение на редовните упражнения, се е възстановила много бързо. Нели уточнява, че 20-дневният курс на посещения в спортния център е на стойност 45 лв. и включва като бонус ползване на инфрачервената кабина в центъра.

Най-важното за жената е здравето й, както и самочувствието й, казват Нели и Николай
Най-важното за жената е здравето й, както и самочувствието й, казват Нели и Николай

Най-важното за жената е здравето й, както и самочувствието й, казват Нели и Николай. Ние работим в залата ежедневно за здравето на опорно-двигателнатасистема, развиваме едно хармонично тяло, без болка, схващания и травми.

Хубавото тяло за нас е не слабото, а тялото без гръбначно изкривяване, развито без добавени изкуствени стимуланти, гъвкаво и устойчиво на предизвикателствата на ежедневието на работещата дама, категорични са инструкторите.

При нас, освен спорт, жените намират приятели, разпускаща атмосфера и професионално отношение, твърдят Николови. Уточняват, че тренировките са изключително разнообразни – на пейка, малко столче, голям стол, кече, с медицинска топка, голяма топка, тояжка, на шведска стена, както и комбинирани, изцяло съобразени с методиката на Рени Бахчеванова. Гимнастиката е основата на всички спортове, а нейните ефекти са отслабване, гъвкавост, стягане на мускулатурата, раздвижване на кръвообращението и цялостно подобряване на тонуса. Тя лекува главоболие, подобрява стойката, улеснява протичането на хормоналните промени в тялото, регулира правилното дишане и метаболизма.Упражненията с уред работят за правилната координация и равновесие, за възстановяване след раждане, след оперативни намеси и рехабилитация.
От друга страна използването на инфрачервената кабина подпомага възстановяването след натоварване, подобрява движението на лимфния поток, действа антицелулитно, изчиства токсините и подобрява имунитета. Инфраредкабината не натоварва сърцето, облекчава умората, има забележителен лечебен ефект при ревматизъм, артрит, затлъстяване и хронични чревни и стомашни проблеми, казват Нели и Николай Николови.

Самият център съществува вече близо 19 години и през него са минали стотици жени
Самият център съществува вече близо 19 години и през него са минали стотици жени

Ето някои от водещите съвети към жените, изповядвани в Спортен център „Рени Бахчеванова”:

Отделете поне един час от свободното си време за Вашето здраве.
Заучете упражненията. Старайте се за тяхното точно изпълнение.
Не бързайте с изпълнението, почувствайте упражнението, „кои мускули участват”. Невинаги бързото упражнение е качествено.
Завършвайте упражненията като обръщате внимание на главата и погледа.
Хипертониците (хората с високо кръвно налягане) да не задълбочават наклоните надолу, а погледътда е напред!
За да заздравите коремните мускули, е необходимо да имате най-напред здрава гръбна мускулатура, тазово дъно, бедрена мускулатура. Затова не се увличайте само с натоварване на коремната преса.
1. Когато свикнете с дадено упражнение, усложнявайте го за по-голям ефект.
2. Ако искате да спестите неудобството да сте на земята,можете да използвате при изпълнение на упражненията, легло. Легнете напречно със спуснати крака. От това изходно положение бихте могли да правите всички упражнения от тилен лег (по този начин се обхваща най-горната част на правия коремен мускул). Упражненията от седеж също са приложими на легло.
Дозировката на упражненията може да бъде от 10 до 30 повторения, в зависимост от индивидуалните възможности на физическата дееспособност.
В края на всеки комплекс включете дихателна гимнастика и след това разпуснете мускулите,като останете 2-3 минути, за да се отпуснете със затворени очи, слушайки лека музика.
3. Когато завършите комплекса,трябва да се чувствате приятно уморени и леко запотени.
4. Само с лечебната гимнастика не може да постигнете отслабване, ако не се спазва съобразен хранителен режим.

Какво представлява инфрачервената кабина?
Инфраред кабината затопля помещението не с електрическа печка оборудвана с вулканични камъни, както при сухата финландска сауна, а с инфрачервени лъчи, които се излъчват от вградени инфрачервени тела.
За разлика от сухата сауна, където температурата на помещението е доста висока, в инфраред кабината е значително по-ниска, като градусите, които се достигат, са между 40 и 60градуса, което я прави подходяща за ежедневна употреба.
Предимствата на инфраред кабината пред традиционната сауна са много. Лъчите загряват тялото на дълбочина от 2 до 7 см и не затоплят околната среда на кабината, което не натоварва сърцето и дава възможност на хора със сърдечно-съдови проблеми и високо кръвно налягане да я ползват без притеснения. Само 20% от лъчението нагряват въздуха, а останалите 80 % нагряват тялото и въпреки сравнително ниската температура в кабината, потенето е обилно и така се постига най-ефективното прочистване от токсини в организма , а също така разграждане на мастните депа,ускорява кръвообращението, подобрява метаболизма и циркулацията на кръв, повишава имунитета. За разлика от обикновената сауна топлината в нея е много полезна за хора страдащи от алергии, екземи, акне, за хора с ниско кръвно налягане, спортни травми. Тя облекчава умората, има забележителен лечебен ефект при ревматизъм, артрит, затлъстяване и хронични чревни и стомашни проблеми.

Как можем да си правим домашен самомасаж с „точилка”?
Масаж на корема – изходно положение /и.п./седеж. Захваната тояжка от двете й страни и поставена в най-долната част на корема. С лек натиск подхващаме корема и като стигнем до най-горната му част, връщаме точилка въ въздуха, за да се върнем отново в и.п.
Масаж на бедрата – и.п. седеж, стоеж /но не и за хора с тромбофлебити и варици/ за всички страни на бедрото –вътрешна, външна, долна и горна част. От колянната става като дърпаме точилката с лек натиск и завъртаме към нас стигаме до тазобедрената става и я връщаме отново по въздуха и повтаряме от 10 до 20 пъти движението като отработваме поотделно всички части на бедрата. По същия начин може да се направи масаж и на подбедрицата.
Масаж на глутеусите-ханша – и.п. стоеж- поставяне на точилка в най-долната част на глутеалната област , с движение от горе надолу.
Масаж на страничната част на торса се прави с придърпване на точилка от тазобедрената става към страничната ребрена мускулатура.
Масаж на гръбната мускулатура или в областта на лопатките, където натрупването на мазнини е най-голямо: и.п. седеж или стоеж, поставяне на точилката вертикално на гръбначния стълб посредата. При масаж на дясна лопатка напр., хващаме с дясна ръка горната част на тояжката, а с лявата – долната. Долната ръка е сгъната в лакътя. Започваме да дърпаме тояжката с дясната ръка с натиск, в горния край, с опъване на ръката. Врщане в и.п. /лявата ръка служи за опора на тояжката/. Така се прави масаж на дясната страна. За лявата – смяна на ръцете в и.п.
Масажът може да се прави всекидневно от 5 до 15 минути.

Автор: Валентина Караджова

Снимки: Личен архив

Общо
Спортен център „Рени Бахчеванова“ отваря врати за безплатни посещения и тренировки
Заглавие
Спортен център „Рени Бахчеванова“ отваря врати за безплатни посещения и тренировки
Описание
СЕДМИЦА на отворените врати в Спортен център „Рени Бахчеванова“ ще бъде организирана от 12-ти до 16-ти септември.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker