Новини

Стефан Кацаров – последният мохикан на пленера

"Край морето" - пейзаж на Стефан Кацаров
„Край морето“ – пейзаж на Стефан Кацаров

Живописецът-юбиляр Стефан Кацаров навърши 80 години.

Наричат го „последният мохикан на пленера“ и това е най-точното определение за художника. Колегите му, които го познават добре, са виждали или поне са чували, с каква страст ходи на лов за сюжети из природата. При художника няма измислен пейзаж, всичко е видяно, почувствано и запечатано в скици на самото място. И така е било повече от четири десетилетия. Макар и вече на възраст, до преди няколко години, Стефан Кацаров все още рисуваше от натура, на открито. И ако не беше му изневерило сърцето с този инфаркт, сигурно и сега, на 80-годишна възраст, художникът още щеше да рисува край Поломието, любимия Балчик, Дунава и Мелник.
В последния ден на юли, русенският живописец Стефан Кацаров, един от доайените/заедно с проф. Русчуклиев/ на русенските художници навърши 80 години. По този повод, и заради приноса му в съвременната българска живопис, кметът Пламен Стоилов му връчи златната значка „Русе“, грамота и поздравителен адрес. Стефан Кацаров благодари за оказаното му внимание и пожела на г-н Стоилов все така успешно и всеотдайно да се грижи за красивия град Русе, като в знак на уважение му подари една от своите картини.

Художникът на 80-ия си рожден ден
Художникът на 80-ия си рожден ден

Отличителното за този оригинален и ерудиран художник е, че еднакво вещо борави с маслените бои, пастела, акварела, акрила, гваша и перото. Освен това, всяка маслена работа при него е съпроводена от подготвителни рисунки, които не са просто скици, а завършени самостоятелни творби. Сред любимите обекти на художника са Балчик и морето, които рисува и изследва в продължение на десетилетия. Особено му допада старата част на Балчик, която познава детайлно. Кацаров буквално бяга там не само през лятото, но и по всяко време на годината. Просто наема стая в стария град и остава там за да рисува морето и брега.

Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка "Русе на художника, а той му подари картина
Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка „Русе на художника, а той му подари картина

Поломието и дунавското крайбрежие край Русе също го привличат, особено Бръшлян, родното място на съпругата му Васка, където имат скромна къща. От това диво място по река Дунав, с изкоренени лозя и дървета, художникът е почерпил вдъхновение за много пейзажи. През последните десетина години живописецът имаше възможност да се включи в пленери край Мелник, организирани и от спонсор-меценат. Но и без специална организация, Стефан Кацаров обича да броди със скицник из природата, да търси своите обекти и да ги документира върху хартиените листи.


Художничката Еслица Попова, която е няколко десетилетия по-млада от живописеца, е пряк свидетел на пленерните му страсти. Тя с възхищение си спомня как е катерила с него височини и скалисти местности и колко усилия й е коствало да върви с бързото му темпо. Няма друг като него, страхотен е, разказва Еслица. През 2011-а в несъществуващата вече галерия „Приятели“, тя организира самостоятелна изложба на Кацаров, на която можеха да се видят негови нови творби.
През дългия си творчески път Стефан Кацаров е работил като уредник и директор на Русенската художествена галерия, бил е творчески секретар на дружеството на художниците, член на УС на СБХ-Русе.

Валя Караджова

Общо
Стефан Кацаров - последният мохикан на пленера
Заглавие
Стефан Кацаров - последният мохикан на пленера
Описание
Живописецът-юбиляр Стефан Кацаров навърши 80 години.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker