Новини

Лятна АНТИСПИН кампания на РЗИ-Русе ще консултира нуждаещите се

63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране

,,Да запазим посоката, да продължим пътя!” така е озаглавена лятната АНТИСПИН кампания на Регионална здравна инспекция – Русе.
,,Да запазим посоката, да продължим пътя!” така е озаглавена лятната АНТИСПИН кампания на Регионална здравна инспекция – Русе.

,,Да запазим посоката, да продължим пътя!” така е озаглавена лятната АНТИСПИН кампания на Регионална здравна инспекция – Русе. Партньори са Община Русе, МОЛ РУСЕ, БЧК, Сдружение,,Център Динамика”, Сдружение,,Здравеопазване и превенция на хора в риск”.
На 06.08.2015г. в МОЛ Русе, РЗИ стартира лятна информационна кампания за доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН/консултации, предоставяне на здравно-образователни материали по актуалната тема и презервативи/, която ще продължи през месеците август и септември съответно на 06.08. МОЛ Русе от 14-16 часа; и на 04.09. Младежки парк ,,Вазата” от 14-16 часа;
По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив– 5, Варна – 3 лица.
Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 17 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината има само 1 регистрирано лице.
Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.
Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като също така е предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :
 кръвта;
 семенната течност;
 влагалищния секрет;
 майчината кърма.
Има три начина за предаване на ХИВ:
 полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);
 кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);
 от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.
Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
 Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.
 Избягване на случайни сексуални контакти.
 Използване на презерватив при всеки сексуален контакт.
 Въздържание.
 Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
 Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Общо
Лятна АНТИСПИН кампания на РЗИ-Русе ще консултира нуждаещите се
Заглавие
Лятна АНТИСПИН кампания на РЗИ-Русе ще консултира нуждаещите се
Описание
63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker