Новини

Лятото – сезонът на хранителните отравяния

Какво трябва да знаем, няколко прости правила за предпазване

Хранителни натравяния и групови инфекции.
Правилното съхраняване продуктите и високата хигиена при приготвяне на храната само могат да ни предпазят от хранителни отравяния.

Летният сезон е обичайно време за групови инфекции. Не случайно обитателите на Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Русе „Любов“ се натровиха в деня след най – големите жеги.
В жегите често се случва да попаднат патогенни бактерии в хранителните продукти. В някои от случаите микроорганизмите променят вкуса на храната, но това невинаги се случва, което е много опасно, защото човек не подозира, че може да си създаде проблем. Обикновено се стига до интоксикация на организма и обезводняване, което крие сериозен риск за здравето. Правилното съхраняване продуктите и високата хигиена при приготвяне на храната само могат да ни предпазят от хранителни отравяния. Особено вимателни трябва да бъдем с бързоразвалящите се продукти. Най-добре е те да се консумират пресни. Освен всичко друго е важно да се хората, които приготвят храната, а и тези, които я консумират да спазват правилта за добра лична хигиена. Преди готвене и хранене ръцете задължително трябва да се измиват добре, осбено след посещение на тоалетна.
Видове хранителни отравяния според причинителя им:
Едно от най-честите хранителни отравяния е стафилококовото. Стафилококите паразитират постоянно при около 10-12% от хората в носната им лигавица, без да са болни. Те обаче са носители на бактерията и могат да разболеят други хора. Стафилококите предизвикват гнойни заболявания по кожата, възпаления на горните дихателни пътища, сливиците, на лигавиците на очите. Това се дължи на ентеротоксина, който те образуват. Той е изключително устойчив на висока температура. В прясното мляко може да се запази дори то е варено час.
Хранителното отравяне ботулизъм е изключително опасно и е свързано обикновено с домашно консервирани продукти – месо, риба, гъби, плодове. Много често при него изходът е летален. Най-голямата опасност се крие в това, че външният вид на продуктите не се променя и по нищо не се разбира, че консервата е отровна. Ботулиновите спори умират със сигурност при варене с пара на температура 1200 С, което не може да се постигне при домашни условия.
Източник на салмонелозната инфекция са различните видове животни, по-рядко човекът. Тя се предава при употреба на замърсени със салмонела месо, колбаси, млечни продукти, яйца, сладоледи, торти. Микроорганизмите се размножават най-добре при температура 37 градуса, но преживяват в границите от 5 до 41 градуса.
Едно сравнително рядко хранително отравяне може да бъде причинено от зеленчуците в хладилника. То се нарича йерсиниоза френския учен Александър Йерсен, който пръв открил йерсинията и установил, че тя е от семейството на чумната бактерия Йерсинията прекрасно се размножава на температурата в хладилника, но 60-те градуса са пагубни за нея. Нейн преносител са мишките, които често навестяват складовете за плодове и зеленчуци.
Ето няколко полезни съвета, за да избегнем хранителни натравяния:
1. Хранителните продукти и готовите храни съхранявайте само в хладилник.
2. Не консумирайте полусорови или недопечени месни, яйчни и млечни изделия. Необходима е добра термична обработка.
3. Едно ястие, веднъж размразено или затоплено, не бива да се охлажда или замразява отново.
4. Избягвайте да консумирате консервирани месо и риба в домашни условия.
5. Измивайте добре зелунчуците, защото те могат да бъдат замърсени от опасните ботулинови микрорганизми чрез почвата.

Общо
Лятото – сезонът на хранителните отравяния
Заглавие
Лятото – сезонът на хранителните отравяния
Описание
Какво трябва да знаем, няколко прости правила за предпазване от отравяне.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker