Новини

Временна загуба на зрението при четене от смартфони на тъмно

Феноменът има оптичен характер, не води до увреждане на очите

Смартфони четене на тъмно
Някои потребители на смартфони могат да получат временна загуба на зрение на едното си око, докладват британски лекари.

Някои потребители на смартфони могат да получат временна загуба на зрение на едното си око, докладват британски лекари.

За щастие, това е само краткотрайно оптично усещане, което засяга хора, които четат от смартфони или е-книги в тъмното, докато лежат на една страна, обяснява д-р Гордън Плант, офталмолог в очната клиника Moorfields в Лондон.
Когато човек спре да чете и се изправи, за да направи нещо друго, той може внезапно да загуби зрението на окото, с което е чел от смартфона, казва Плант, е старши автор на изследванетоно Реакцията обикновено е стресираща, но този феномен трае само няколко минути, без риск от трайно увреждане, добавя той.
Плант споделя, че обръща внимание на този проблем, защото хората, които често четат от смартфона си на тъмно, могат да си помислят, че са претърпели инсулт или друго опасно състояние, нуждаещо се от спешна медицинска помощ, споделя изследователят, позовавайки се на десетина подобни случая.
„Исках да направя този феномен известен е, защото той води до тревожност и ненужни изследвания, тъй като пациентите – и техните лични лекари – мислят, че това състояние се дължи на преходна исхемична атака.“ ПИА (преходна исхемична атака) е временна загуба на циркулацията на кръвта в мозъка, която служи като предупредителен знак за инсулт.
Оптичният трик е резултат от способността на окото да се адаптира към тъмни условия, категоричен е Плант. Подобен е начинът, по който зрението се замъглява, когато човек премине от много ярка светлина към много тъмно място. „Пациентите ровят в телефона си в тъмното, легнали на една страна. Ако са на лявата страна, лявото око е замъглено от възглавницата и те гледат в телефона с дясното. Лявото око се адаптира към тъмно, а дясното към светлината..Когато изключат телефона си, те не могат да виждат веднага с адаптираното към светлината око в тъмното, за да се приспособи към тъмното, на окото му е нужно известно време, най-често няколко минути. Понеже могат да виждат с адаптираното към тъмното ляво око обаче, хората започват да си мислят,, че са загубили зрението на дясното си око“, обяснява механизма на това явление Плант.
Статията цитира два казуса – 22-годишната жена, която е претърпяла повтарящи се пристъпи на загуба на зрението на дясното си око в продължение на няколко месеца, както и 40-годишната жена, която се събуждала със загуба на зрението на едното око за около 15 минути. И двете жени преминали през серия от тестове, включително ЯМР и ехокардиограми, преди лекарите да разберат, че това е трик на очите, причинен от четене от смартфон в тъмното, докато лежат в леглото.
Плант разбрал, че ефектът може да бъде причинен от всяко устройство, което генерира ярка светлина, но добавя, че решението е лесно – гледане към телефона с двете очи. По този начин двете очи ще поддържат същата адаптация към светлината,
Друг специалист по очни болести също потвърждава откритието.. „Ако гледате вашия смартфон или е-четец с двете очи няма да я има тази изненада от загуба на зрението, което очевидно е много страшно за всеки, дори ако това е временно“, каза д-р Рахул Курана, офталмолог в болницата в Маунтин Вю, Калифорния.
Курана споделя, че тази информация може да помогне на лекарите да избягват поръчването на скъпи изследвания за сканиране на мозъка и други тестове. Вместо това, те могат първо да изяснят дали пациентите как използват смарт устройствата си. „Много пъти, когато хората имат временна загуба на зрението, има много възможни причини това да се случи, но ние не винаги мислим, че може да е нещо толкова просто като адаптация към светлината“, казва Курана, експерт в Американската академия по офталмология.

Общо
Временна загуба на зрението при четене от смарфони на тъмно
Заглавие
Временна загуба на зрението при четене от смарфони на тъмно
Описание
Феноменът има оптичен характер, не води до увреждане на очите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker