Новини

Алкохолът- вредата за бременните жени и децата

В последните години, при това не само в България, се наблюдава тенденцията консумацията на алкохол да се възприема не като рискова за здравето, а като културен феномен

Алкохолът е най- разпространеното легално психоактивно вещество.
Изследванията сочат, че в семейства, в които се наблюдава системна злоупотреба с алкохол има много по – голяма вероятност децата да опитат такъв вид напитки на по – ранна възраст и впоследствие да развият зависимост.

Алкохолът е най- разпространеното легално психоактивно вещество. Той е депресант на централната нервна система и въздейства пряко върху умствените, психичните и двигателните способности. Приет в малки или умерени количества той въздейства отпускащо, предизвиква приповдигнато настроение, еуфория, намалява усещането за тревожност.
Това е и една от основните причини за широкото разпространение на консумирането на алкохол. Поводите да опитаме са много. Според последните изследвания децата посягат за пръв път към алкохол на доста ранната възраст от 12 години. Младите хора възприемат употребата на алкохолни напитки като неминуем етап на израстването. Много младежи опитват да докажат и на себе си, и на околните, че вече са възрастни щом си позволяват да пият алкохол.
Най- честата причина да се опита алкохол е любопитството. Не малка роля играе и средата, в която младият човек се формира. Изследванията сочат, че в семейства, в които се наблюдава системна злоупотреба с алкохол има много по – голяма вероятност децата да опитат такъв вид напитки на по – ранна възраст и впоследствие да развият зависимост.
В последните години, при това не само в България, се наблюдава тенденцията консумацията на алкохол да се възприема не като рискова за здравето, а като културен феномен. Обикновено срещите с приятели, излизане след работа, празници и лични поводи са обвързани с употреба на алкохолни напитки.
Злоупотребата с алкохол може до доведе до развитие на толеранс към приеманите количества (пиещите изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект) и впоследствие развитие на много тежка физическа и психигическа зависимост. При децата това става много по-бързо, отколкото при възрастните. На практика злоупотребата с алкохол вреди на всички органи и системи в организма.
Хората, при които всяка употреба е опасна са бременните жени, опитващите да забременеят, децата, зависимите от алкохол или други психоактивни вещества, работещите с машини, хората с хронични заболявания. Често на бременните се казва, че малки количества алкохол не вредят на плода. Изследванията показват, че развитието на плода има много малка толерантност към алкохола. Той пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото. Каквото и да се яде или пие по време на бременността отива чрез кръвта в плацентата и децата, родени от майки, които пият по време на бременността, могат да имат сериозни проблеми.
Особено опасна е употребата на алкохол в ранните срокове на бременността, тъй като в този период се формират основните структури на плода. Необходимо е да се знае, че продължителната употреба на алкохол от майката по време на бременност може да доведе до развитие на фетален алкохолен синдром (ФАС).
Този ембрионален или фетален синдром, който е описан клинично, се вижда, независимо дали жената съобщава за употребата на алкохол или не. Това са тежки изменения, които могат да доведат до загиване на плода вътре в утробата. Тоест, при употребата на алкохол се увеличава рискът да се получи спонтанен аборт в първия триместър на бременността. Рискът от раждане на увредено бебе е около 10% при 30 до 60 ml дневна консумация на концентриран алкохол и около 40% при хронични алкохолички.
Когато нанесеното поражение не е довело до загиването на плода в първия триместър, след това може да се наблюдават изменения в органите. В някои случаи се стига до много сериозни увреждания на мозъка, които са свързани с тежки дефекти след раждането, както и сърдечни пороци, аномалии на бъбреците, скелетни аномалии.
Децата, родени с алкохолен синдром имат характерни физически особености. Дори когато няма груби изменения в развиващия се плод, алкохолното въздействие може да бъде реализирано чрез смущаване в развитието на нервната система и по – специално на висшата нервна дейност (забавено цялостно развитие, изоставане в умственото развитие, говорни смущения, нарушение на фините движения). Нещо повече, тези деца могат да разгърнат зависимост от алкохол по – късно. Това, което се нарича фамилен алкохолизъм съществува вече като предпоставка.

Общо
Алкохолът- вредата за бременните жени и децата
Заглавие
Алкохолът- вредата за бременните жени и децата
Описание
В последните години, при това не само в България, се наблюдава тенденцията консумацията на алкохол да се възприема не като рискова за здравето, а като културен феномен.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker