МедицинатаНовини

Сияещата усмивка – запазена марка за успех и щастие

Методи за избелване на зъбите от древността до сега

Сияещата усмивка - в древността са я постигали с лук.
Сияещата усмивка – в древността са я постигали с лук.

В днешно време здравите и красиви зъби винаги вървят заедно. Новите разбирания за тази симбиоза налагат модата на снежнобелите и еднакво подредени зъби. Сияещата усмивка става запазена марка на САЩ, защото много хора започват да я свързват с успеха и щастието. От там избелването на зъбите в съвременнността става модно и все по-популярно.
Разбира се, белите зъби са ценели и различни отминали епохи. В старите архиви са намерени сведения за различни методи за избелване на зъбите. Те обаче често са се оказвали вредни за организма.
Пет хиляди години преди Христа например египтяните се опитвали за постигнат перлена белота, търкайки зъбите си с парче лук. Използвали са смес от пемза и винен оцет. През 1873 г. по време на разкопките на древна Тива немският египтолог Георг Еберс открил най-известният древен египетски медицински папирус, датиращ от 1550 г. пр. Хр. , където имало и стоматологични съвети. В раздела „Началото на средствата за по-силни зъби” била поместена рецепта за прах за почистване на зъбите: „Вземете суха смирна, тамян, в равни дози, клончета от мастиково дърво, рог на овен, хебут от Северна Сирия и стафиди, за да приличат на перли.” В древен Египет белите зъби са били признак на красота и богатство.
Те се ценели и по време на Римската империя. В древен Рим полирали зъбите си с урея /карбамид/. Знатните граждани си я доставяли от Португалия.
През 17 век избелвали зъбите с азотна киселина. Зъбите побелявали, но скоро след това техният емайл ерозирал и те се разваляли. Чак до 18 век се ползвали за избелване вредните киселини.

Сода бикарбонат, сок от лимон са само някои от многобройните средства, с които хората са се опитвали в домашни условия да постигнат по-бели зъби.
Сода бикарбонат, сок от лимон са само някои от многобройните средства, с които хората са се опитвали в домашни условия да постигнат по-бели зъби.

Съвременното избелване на зъбите има 150-годишна история. В средата на 19 век в редица стоматологични журнали започват да излизат статии, посветени на избелването. Започват да се правят експерименти и да се изпитват нови методи на избелване, четат се лекции на тази тема. Скоро тя се появява и в учебниците.
През 1848 година Dwinelle W.W. съобщава за избелване с белина на невитални зъби. Много внимание привлича опитът на Truman J., който представя първия успешен опит за избелване на преоцветени зъби. При този метод се освобождава хлор от разтвора на белина, към който се добавя разтвор на слаба киселина – оцентна, винена или оксалова.
Сода бикарбонат, сок от лимон са само някои от многобройните средства, с които хората са се опитвали в домашни условия да постигнат по-бели зъби.
Напоследък са много модни избелващите пасти за зъби. Те премахват оцветяването по повърхността на емайла от кафе, никотин, чай и други напитки и храни. Някои от тези пасти освен че премахват трайното оцветяване, предпазват зъбите от полепването на плака и образуването на зъбен камък.
Избелващите гелове със стандартни шини са друг вариант, който може да се ползва у дома. След като в шините се сложи избелващ гел, те се постават на зъбите. Този метод не само е бавен, но и опасен. С фабричните шини гелът се разлива из устата, а това може да доведе до странични ефекти върху венците, а при по-висока концентрация и до ерозия на емайла.
Много по-ефективно и безопасно е избелването да се прави с индивидуални шини, изработен от отпечатък на пациента. Те не достигат венците, гелът е по-гъст. Хубавото е, че шините се носят от 30 минути до 2 часа в зависимост от концентрацията на избелващия препарат. Цялостен ефект се постига от 3 дни до 2 седмици според използваната система. Шините са невидими и не водят до дискомфорт.

Избелващите гелове със стандартни шини са друг вариант, който може да се ползва у дома.
Избелващите гелове със стандартни шини са друг вариант, който може да се ползва у дома.

В естетичната дентална медицина всичко се развива много динамично. Революция в избеващите системи е прибавянето на аморфен калциев фосфат, който реминализира зъбния емайл, предпазва зъбите от кариес и помага за по-дълготраен избелващ ефект, намаляване на чувствителността на зъбите.
Последният хит е силовото или мощно избелване. При него се въздейства върху гела с пероксид, който е в много висока концентрация – от 30 до 38 %, с аргонов лазер или ултравиолетова светлина. Друга възможност е да се използва катализатор. Въздействието е от 45 минути до час и половина. За окначталене резултат са необходими няколко процедури. Минус в този случай е, че загряването може да въздейства на пулпата, нервите на зъбите, а на венците. Но, както в древни времена , така и сега, какво ли не изтърпява човек заради красотата. Все пак длъжни сме да предупредим, че доброто здраве и оралната хигиена са първите предпоставки за красива усмивка.

Общо
Сияещата усмивка – запазена марка за успех и щастие
Заглавие
Сияещата усмивка – запазена марка за успех и щастие
Описание
Сияещата усмивка – запазена марка за успех и щастие
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker