Новини

Тялото и рискът от хранителни разстройства

Хората с тяло във форма на ябълка са в по-големи рискове да развият сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2

Жените с тяло във форма на ябълка са в по-голям риск от развитие на хранително разстройство, според ново проучване публикувано в американския журнал по „Клинично хранене“.
Жените с тяло във форма на ябълка са в по-голям риск от развитие на хранителни разстройства, според ново проучване публикувано в американския журнал по „Клинично хранене“.

Жените с тяло във форма на ябълка са в по-голям риск от развитие на хранителни разстройства, според ново проучване публикувано в американския журнал по „Клинично хранене“.
Изследователите отдавна знаят, че хората с тяло във форма на ябълка са в по-големи рискове да развият сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, но това е първото проучване, което дава възможност да се проследи как това, че човек има повече мазнини в коремната област, може да повлияе на храненето и да доведе до проблем.
След набирането на близо 300 млади жени, изследователи от университета Дрексел записали промени в индекса на телесна маса на участниците (BMI), общият процент на телесните мазнини и телесния състав (измерва се мястото, където се трупат мазнините) в продължение на период от над две години. Те също така измерили и различни аспекти на техните умствени навици свързани със здравето и храненето: как се чувствали относно телата си и колко често са попадали в състояние да „загубят контрол“ в храненето, което пък е свързано с различни хранителни разстройства, включително склонност към преяждане, булимия, невроза, и някои подвидове на анорексия.
В края на краищата, те открили, че всяко нарастване една точка в процент от корема мазнини е свързано с увеличение на 53% по отношение на риска за чувство извън контрол по време на хранене. Интересното е, че процент от общата телесна мазнина не е бил засегнат. Жените с тяло във форма на ябълка също са склонни да се чувстват „по-недоволни от тялото си, независимо от това колко тежат,“ споделя авторът на изследването д-р Лаура Бернер, разказва тя пред „Здраве“.
Може да се предположи, че жените с форма на ябълка също са по-склонни да се чувстват зле относно телата си, което пък обяснява връзката към проблемите с храненето, но Бернер подозира, че вероятно също има и някаква основна биологична причина. Коремната мазнина е „биологично активна“ – което означава, че тя не просто седи там подобно на други видове мазнини, обяснява тя. Тя всъщност излъчва хормони, които могат да повлияят на апетита, вероятно и да създадат склонност към преяждане, на първо място.
Бернер се надява, че разбирането на връзката между коремните мазнини, как виждаме тялото си и хранене, при което човек губи контрол може да помогне да се отнеме срама, свързан с тези нарушения, и в крайна сметка да помогне на хората да потърсят лечение по-бързо.

Превод Health.com

Общо
Тялото и рискът от хранителни разстройства
Заглавие
Тялото и рискът от хранителни разстройства
Описание
Хората с тяло във форма на ябълка са в по-големи рискове да развият сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker