НовиниОт природата

Въздействието на цветовете върху организма

Зелено за забавяне на пулса, синьо за стимулиране на мозъчната дейност

Цветовете имат уникално въздействие върху организма.
Цветовете имат уникално въздействие върху организма.

Цветовете имат уникално въздействие върху организма на всеки човек.

За това ще се спрем на някои от тях и с какво помагат на прозореца към душата на човека – очите.
Ето защо ако искаме да усилим работата на сърдечно-съдовата система и нервната дейност е добре да се взираме в червените цветове. Разглеждането на картини в червени тонове е полезно за хора, страдащи от късогледство, астигматизъм, кривогледство и амблиопия при децата.
Ако се обградим вкъщи с картини с оранжев цвят така ще подобрим кръвооснабдяването, трофика на кожата, и ще съдействаме за регенерирането на нервните и мускулните тъкани, ще засилим сексуалността, ще стимулираме работата на половите жлези. Ето защо съзерцаването на картини в оранжеви тонове е полезно при късогледство, дистрофия на ретината, атрофия на зрителния нерв.
Ако след дълъг ден сме изморени и сънливи е добре да се обградим с картини, в които доминират жълти цветове, защото стимулират работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб, съдействат изчистването на токсините.
Картини с преобладаващи зелени цветове съдействат за намаляване на артериално и вътреочно налягане, забавяне на пулса. Взирането ни в илюстрации в зелени цветове помага срещу късогледство, спазми на акомодация, дистрофия на ретината.


Светло сините цветове успокояват нервната система, повишават съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания. Разучаването на платна в светло сини тонове, съдейства за премахване на късогледство, спазми на акомодация, възпалителни очни заболявания.
Изображения в синьо влияят положително върху хипофизната жлеза, парасимпатиковата нервна система, способстват за повишаване на съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания, стимулират мозъчната дейност, повишават творческата и интелектуална активност, намаляват чувствителността към болка. Гледайки в платно в сини цветове е полезно за хората, които страдат от катаракта и глаукома, помътняване на роговицата и стъкловидното тяло.
Пейзажи, в които преобладават лилавите цветове повишават творческата активност и подобряват имунната защита, оказват успокоително въздействие върху очите и главния мозък, способстват за произвеждане на мелатонин (хормона на съня). Анализирайки такива картини е полезно за болни развили катаракта, увеити, помътняване на роговица.
И на края ще завършим с това, че така нареченото „зареждане” на очите с полезни цветове можем да правим и с помощта на своето въображение! Ако всяка сутрин със събуждането си, си представяме със затворени очи цветовете на шарена дъга в продължение на 10-15 секунди за всеки от цветовете, то след няколко седмици ще можем да забележим позитивни промени в състоянието на зрението си. Това може да се превърне в един приятен и полезен навик за целия ни живот.

Общо
Въздействието на цветовете върху организма
Заглавие
Въздействието на цветовете върху организма
Описание
Цветовете могат да успокояват или напрягат нервната система, повишават съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker