Новини

Ниската цена на продуктите е симптом за липса на контрол

В общественото хранене има най-голям риск от използване на заразени продукти

Евтините продукти в общественото хранене носят огромен риск, защото обикновено са с по-ниско качество, което е недопустимо.
Евтините продукти в общественото хранене носят огромен риск, защото обикновено са с по-ниско качество, което е недопустимо.

Евтините продукти в общественото хранене носят огромен риск, защото обикновено са с по-ниско качество, което е недопустимо. Това коментира пред радио „Фокус“ Ивайло Пандов, управител на една от водещите фирми в сектора у нас “Панда И.П”.
Във връзка с разпространението на бруцелоза и антракс в страната той споделя, че когато магазините работят с проверени кланици и със суровини от доказани производители, опасността е нулева. “Проблем би имало, ако животните в кланиците не се тестват и няма ветеринарен контрол”, допълва още Пандов.
„Двете болести, които са толкова актуални в момента, са болести по животните. От животните могат да бъдат пренесени директно към човек, но не това не се случва често и масово. И антраксът, и бруцелозата са щамове, които първо атакуват животните. Животните са много по-чувствителни от хората. Ако едно животно преди да влезе в кланица, е преминало превантивни тестове и ветеринарен контрол, не би трябвало да има притеснения за хората. Проблем има, когато суровините, които влизат в кланиците, не се изследват“, казва още Ивайло Пандов.
Той разяснява, че в момента всички животни, които влизат в официалните кланици, са тествани за бруцелоза и антракс, и за други видове зарази, които могат да развият. Пандов смята, че когато магазините работят с официални доставчици, тогава този проблем не съществува. Бизнесменът обяснява, че бруцелоза и антракс се развиват, когато суровината не е минала топлинна обработка. Когато млякото, което хората купуват от бабите, не е минало пастьоризация, това е опасно за здравето на човека. Същият проблем го има и при суровосушения колбас- когато не е загрят до такава степен, че да се унищожат бактериите на двете болести.
Според управителя на “Панда И.П.” по-ниската цена на продуктите и суровините е симптом, че не е осъществяван никакъв контрол по отношение на произхода им. “На всеки етап в една хранителна верига доставчиците са длъжни да могат да проследят животното, което са закупили – от кланицата, през готовия продукт и доставката, до крайния клиент. Това с евтин продукт не може да се направи”, обяснява експертът.
Когато човек работи в общественото хранене, е популярно да се сложи най-ниската цена. Такава цена означава най-евтини продукти, най-евтини суровини. Следователно няма никакъв контрол по отношение произхода на суровините, термичната обработка на готовия продукт, който се произвежда, до доставката до крайния клиент.
Експертът е категоричен, че не бива да се купува за обществено хранене най-евтиното. Популизъм е да се обяснява на хората: „Ние работим с най-евтините суровини, с най-евтините доставчици“. В общественото хранене например, ако влезе месо, заразено с един щам, е много опасно, защото с него могат да бъдат нахранени стотици и дори хиляди хора, подчертава Пандов. Допълва още, че в армията, затворите, в почивни станции, в болнични заведения не бива да се рискува по този начин. „За да може един бизнес да се развива и да работи безопасно, не бива да рискува здравето на хората с евтини продукти“- категоричен е управителят на „Панда И.П.“

Общо
Ниската цена на продуктите е симптом за липса на контрол
Заглавие
Ниската цена на продуктите е симптом за липса на контрол
Описание
В общественото хранене има най-голям риск от използване на заразени продукти.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker