НовиниХранене и спорт

Видът на ноктите издава нашето здраве

Промяната по плочката на нокътя е само един от симптомите

Видът на ноктите издава нашето здраве.
Видът на ноктите издава нашето здраве.

По вида на ноктите може да се познае дали сме достатъчно здрави. Цветът, формата, релефа, наличието на несъвършенства по тях може лесно да се разбере здравословното ни състояние.
Всяко заболяване се отразява на структурата на нашите нокти. Всичко е наред ако те имат розов цвят и гладка повърхност, това е доказателство за нормално оросени крайници. Не всяка промяна във вида на ноктите е стряскаща – може това да е знак за това, че ни липсва определен витамин, например, но в същото време това може и да е симптом на един куп заболявания. За това е необходима да наблюдаваме измененията на ноктите. Все пак дори и да има нещо необичайно във вида им, това не винаги означава, че сме болни. Промяната по плочката на нокътя обикновено е един от много симптоми при дадено заболяване. Ако липсват други симптоми, то тогава това не е толкова притеснително.
Все пак понякога е възможно да се появяват петна, дъгички и други дефекти, които вече сигнализират за някакъв проблем в организма. Има няколко състояния на „болните“ нокти, на които трябва да се обърне внимание:
Твърде сухи нокти, означава, че човек има нужда от витамин А. Него може да си го набавим като консумираме черен дроб, яйца и млечни продукти. Белите дъгички са признак за недостиг на протеини или витамин С. можем да ги намерим в плодовете и зеленчуците, като най-богати са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут), киви, ягоди, шипки, чушки (червени и зелени), броколи и брюкселско зеле, обикновено зеле и картофи.
Силно чупливите нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално, алармират за липса на витамин В. Тук трябва да отбележим, че приемането на този витамин в чисто състояние не трябва да бъде в големи количества. Месото, пилешкото и рибата са естествени източници, богати на витамин В. Препоръчва се витамин В12 за хора с потъмнели нокти. Недостигът му може да доведе до влошено здравословно състояние. В12 може да се намери само в животинските продукти.
Синкави нокти, понякога това може да се дължи на измръзване, но причината може и да е симптом за недостиг на кислород и белодробно заболяване. Диабетиците знаят, че е нормално при тях ноктите да имат леко синкав цвят.
Често се среща пожълтяване на ноктите в комбинация с чупливост, втвърдяяване и удебеляване на плочката, което се дължи най-често на гъбична инфекция. Наличието на такава води и до редовно чупене и белене на ноктите. Жълтите нокти са също симптом на диабет и проблеми с белите дробове. Често пушачите имат жълти нокти. Възможно е ако човек страда от заболяване на съединителната тъкан неговите нокти да имат червеникави линии в основата. Тъмни, дори черни линии под ноктите, понякога са знак за появата на меланом, ето защо е важно да се направи консултация с дерматолог.

Ноктопластиката крие риск за здравето, защото един от главните компоненти, който се използва при тази процедура, може да предизвика силна алергична реакция с необратими последствия.
Ноктопластиката крие риск за здравето, защото един от главните компоненти, който се използва при тази процедура, може да предизвика силна алергична реакция с необратими последствия.

Бледите, почти бели плочки на ноктите (т.нар. левконихия) са характерни най-вече за възрастните хора, но също така могат и да са симптом на чернодробни и бъбречни заболявания, анемия, липса на желязо, отравяне с олово, недохранване.
Ако ноктите са релефни, уребрени по дължина това може да е ранен симптом на артрит или псориазис. Като резултат от това заболяване ноктите се удебеляват и се образуват червеникаво-кафеникави петна под тях. Вертикалните ръбове са също индикатор за стрес и липса на желязо.
Вертикалните и хоризонталните черти по ноктите на краката могат да са резултат от носенето на тесни или малки обувки и набиването и деформирането на ноктите. Ако човек боледува продължително време или има висока температура, е възможно да се появят хоризонтални ръбове.
Хиповитаминозата и авитаминозата са отговорни за чупливите, меките и белещи се на пластове нокти, но може и да са симптом на заболяване на щитовидната жлеза, дерматит, артрит, липса на желязо.
Много жени обичат дългия маникюр и затова си правят ноктопластика. Но тя крие риск за здравето на човек, защото един от главните компоненти, който се използва при тази процедура, може да предизвика силна алергична реакция с необратими последствия. Полимерният препарат метакрилат е това, което се използва за тази процедура. Американски учени от университета в Сиатъл са извършили наблюдение над жени на възраст от 20 до 70 години. Половината от тях са маникюристки, а останалите редовно са се подлагали на удължаване на ноктите. Всички жени са били в допир с веществата, използвани в процеса на поставянето на ноктопластиката, в резултат на което при всички са били открити различни видове кожни алергии.

Общо
Видът на ноктите издава нашето здраве
Заглавие
Видът на ноктите издава нашето здраве
Описание
Промяната по плочката на нокътя е само един от симптомите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker