Новини

Изградиха параклис в Центъра за психично здраве

Новият параклис
Новият параклис

Центърът за психично здраве в Русе вече има свой параклис. Наречен е на „Свети Димитър Басарбовски“ и бе осветен от митрополит Наум в съслужие с русенски свещеници в присъствието на пациенти, медици и приятели. За официалното освещаване на „Св. Димитър Басарбовски“ дойде и кметът на Община Русе Пламен Стоилов.
Всяко лечебно заведение трябва да има свой параклис, усамотено място, близко до Бога, убедени са управителят на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева и д-р Пламен Панайотов, началник на дневния стационар. Двамата са удовлетворени от факта, че след многопрофилната болница, която има параклис и църква, и Центърът за психично здраве може да се похвали със свой параклис. Построен е за две години със средства, дарения и труд на много хора. Пациенти на психоцентъра също са участвали с доброволен труд, като са изградили основата, върху която е издигнат параклиса, както и стълбите, водещи към него.
„Св Димитър Басарбовски“ е изграден на високо място в двора на психото, върху една зелена могила. Параклисът е малък, готова конструкция, изработена от бургаска фирма. Вътрешните му стени са изписани от Петър Стаменков, реставратор по професия, който за първи път зографисва образи на светци.

Митрополит Наум освети параклиса
Митрополит Наум освети параклиса

Художникът е свързан с лечебното заведение и признава, че преди много години е бил пациент на дневния стационар. Оттогава познава и д-р Панайотов и е запомнил думите, които му е казал: „Аз не лекувам с лекарства“, споделя зографът.
Всъщност инициативата за създаването на параклиса е на д-р Пламен Панайотов. Той отрича да е така, но д-р Матева е категорична, че заслугата е на колегата й д-р Панайотов.
След двегодишни общи усилия параклисът на психоцентъра е завършен. Вратата му ще бъде отворена за всеки от общо деветдесетте пациенти на бившия психодиспансер. Д-р Панайотов, който е запален пътешественик и пилигрим и четири пъти е извървял поклонническия маршрут до испанския град Сантяго ди компостела, наречен Камино, издава нещо съкровено за параклиса. В основите му са вградени два камъка от две свети български места: единият камък е донесен от църквата „Св. Пантелеймон“ в Преслав, а другият от манастира „Свети Георги Зограф“ в Света гора.

Валентина Караджова

Общо
Изградиха параклис в Центъра за психично здраве
Заглавие
Изградиха параклис в Центъра за психично здраве
Описание
Центърът за психично здраве в Русе вече има свой параклис
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker