НовиниХранене и спорт

Три мита в храненето според д-р Георги Гайдурков

  1. Д-р Георги Гайдурков
   Д-р Георги Гайдурков

   Пийте много вода. Това е първият мит. Всички сме го слушали и прилича на една аксиома в диетологията. Винаги ли е така обаче, пита ни нутриционистът д-р Георги Гайдурков? По думите му този, който се храни с бърза храна наистина би трябвало да пие много вода, организмът му крещи – дай вода, за да разредиш тази отрова. Ако обаче консумирате зеленчуци, плодове, фрешове, организмът поема клетъчна, жива вода от самата храна. И нямате такива нужди. Д-р Гайдурков съветва да слушаме организма си, той ни диктува какво количество вода да поемаме. Защото получаваме вода не само от тази, която пием, а ние сами произвеждаме вътрешна вода, метаболитна. Понякога пълнеем, защото задържаме вода. Ако наливаме още вода, ние просто не се нуждаем от нея. Напротив, организмът тогава се нуждае от технологично време, за да евакуира тази вода. Ако пием още вода, набутваме отровите навътре. „Давам пример и с най-строгия пост в църквата – три дни не се яде и не се пие вода. Това го правят редица баби и щом като баба го може, можем и ние”, казва специалистът.

   Сурови ядки, плодове и зеленчуци - винаги на трапезата
   Сурови ядки, плодове и зеленчуци – винаги на трапезата
  2. Яжте често и по малко. Втори мит. Колко пъти сме слушали как не трябва да изчакваме да прегладняваме, дали обаче това е така? Ако се храним често по часовник без да сме гладни дори, организмът не е смогнал да храносмели от предишното ни ядене. За това трябва технологично време. Организмът няма време да разгради веществата. Има изграждане, но има и разграждане. Честото хранене изтощава и системата на стомашно-чревния тракт и ендокринната система, както и панкреасът. Най-важно е, че не даваме време на организма от пауза, за да разгради отпадъчните вещества. Те не могат магически да изчезнат, а постепенно разяждат нашето тяло.  Организмът ги складира като камъни в бъбреци, в жлъчката, в шипове. „Здравите народи в историята не се хранят често – римската война и спартанците се хранели веднъж на ден. И не забравяйте, всеки ден да имаме на трапезата си сурови плодове, зеленчуци, ядки”, съветва д-р Гайдурков.

3. Никога не пропускайте закуската. Ето го и третият мит. Трябва ли да закусваме, ако нямаме апетит сутрин и това ли е наистина най-важното хранене за деня? Според д-р Гайдурков – към пладне трябва да се закусва. Знаете, как сте молили малките деца сутрин айде сега за мама, за татко.. Вътрешният лекар им подсказва, че преди раздвижване, не трябва да се яде. Отпадъците на обмяната са налични сутрин и все още не са евакуирани. Нашата кръв е с най-ниско PH точно тогава и в нашата кръв плуват отпадъци. Най-кисели сме сутрин, защото не сме изхвърлили отпадъците, затова често сме и кисели като настроение, раздразнителни сме. Нека слушаме организма – точно кога да му подадем храна, а не само да ядем, защото така е прието. 

 

Общо
Три мита в храненето според д-р Георги Гайдурков
Заглавие
Три мита в храненето според д-р Георги Гайдурков
Описание
Три мита в храненето според д-р Георги Гайдурков
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker