Новини

Днес е Голяма Задушница, почитаме душите на мъртвите

Днес е Голяма Задушница
Днес е Голяма Задушница

Днес е първата Голяма Задушница за годината – Месопустна (Месни заговезни).

В съботния ден срещу Неделя Месопустна – Месни заговезни, всички българи извършват помен в чест на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Днес е голямата Задушница преди Великия пост.
За помена се приготвя варено жито, българската традиция включва хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.
На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“. На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя – Сирни заговезни.
Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете.
Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обичайно Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
Във всички храмове на Българската православна църква и гробищните паркове се отслужват помени за покойниците. На днешния ден се яде месо, откъдето идва името на празника, след което то е забранено. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

Общо
Днес е Голяма Задушница, почитаме душите на мъртвите
Заглавие
Днес е Голяма Задушница, почитаме душите на мъртвите
Описание
Днес е първата Голяма Задушница за годината - Месопустна (Месни заговезни).

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker