Новини

Днес е Световният ден на миенето на ръце

По този повод в УМБАЛ-Русе се проведе операция „Чисти ръце”

Миенето на ръце.
Днес е Световният ден на миенето на ръце.

Днес е Световният ден на миенето на ръце. Може да ви изглежда смешно, но въпросът е повече от сериозен и затова през 2008 г.

УНИЦЕФ обявява 15 октомври за ден, посветен на това уж обичайно занимание. Впрочем инициативата е провокирана от усилията на ООН за популяризиране на хигиенните практики. През 2016 година мотото на кампанията е „Make handwashing a habbit“ („Да направим миенето на ръце навик”).
Добрата хигиена ни предпазва от инфекции, по тази причина тя е особено важна и за персонала на болничните заведения. По повод Деня на миенето на ръце в петък УМБАЛ-Русе с подкрепата на „Медицинска Техника Инженеринг ООД проведе обучение на медицинските специалисти на тема „Профилактика на вътреболничните инфекции чрез повишаване на хигиената на ръцете. Нови подходи и принципи на използване на ръкавиците в медицинската практика.”
По време на операция „Чисти ръце” персоналът на УМБАЛ-Русе си припомни стъпките и правилата за миене и дезинфекция на ръцете. Старателното измиване със сапун е важно не само за гражданите, но и за лекарите, сестрите и санитарите. Към теорията беше добавена и практическа част – д-р Драгомир Иванов от фирмата за медицинска техника нагледно показа правилния начин за ефективно измиване. А след това с помощта на гел с флорисциращ агент персоналът имаше възможност под флорисцентна лампа да провери кои зони са пропуснати или недостатъчно добре дезинфекцирани.
Целта на инициативата е да се ограничи разпространението на инфекции и да се мотивират хората да мият ръцете си старателно със сапун. Както вече споменах, това е особено важно именно за медицинските специалисти. Те ежедневно трябва да спазват стриктно правила за хигиена и дезинфекция. Висок процент на вътреболничните инфекции се дължи на това, че персоналът не си е измил добре ръцете и пренася инфекцията от един пациент на друг.

Общо
Днес е Световният ден на миенето на ръце
Заглавие
Днес е Световният ден на миенето на ръце
Описание
По този повод в УМБАЛ-Русе се проведе операция „Чисти ръце”.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker