Новини

Топлата връзка между здравето, лимфата и движението

Скачането и масажите правят чудеса за лимфната система

Лимфа - движението е важно.
Медицината има много аргументи и повечето от тях вероятно знаете, но не съм убедена, че имате идея колко топла е връзката между движението и лимфата.

Многократно сте чували, че движението е здраве. Медицината има много аргументи и повечето от тях вероятно знаете, но не съм убедена, че имате идея колко топла е връзката между движението и лимфата. Забележете, заседналият начин на живот намалява лимфния поток с цели 94 процента, а това е ужасно лошо за здравето!

Причината се крие във факта, че лимфната система чисти междуклетъчните пространства, подпомага имунитета и регулира течността в нашите тъкани. Изпълнява толкова важни функции, но само докато се движи нормално из тялото, а за да се случи това, самите ние трябва да се движим. Защото лимфната система се движи само в една посока и няма помпа да й помага за това. „Бялата река”, както обичайно наричат лимфата, тече най-вече благодарение на мускулите. Колкото повече се движим, толкова по-добре за лимфата.
Лимфната система е по-стара от кръвоносната, тя се образува първа при формиране на ембриона. Лимфната система включва далак, тимусна жлеза (ендокринна жлеза), апендикс, сливици, лимфни възли и проводи и лимфната тъкан. Лимфните проводи са толкова тънки, че не могат да се видят, По тях има клапи, които задвижват само по влияние на мускулите. Ако мускулите не работят, се получават лимфни отоци.
Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактериалните агенти и други чужди субстанции, попаднали в тялото, се отделят и изхвърлят. Пречистената лимфа се връща наново в лимфната мрежа. Лимфната система филтрира кръвта, произвежда бели кръвни телца (левкоцити), които защитават организма от микроорганизми и други чужди тела, попаднали в него. Участват в имунната защита на организма. Затова лимфата е много важна и ненужно се подценява.
Учените са наясно, че лимфната система не работи правилно, човек няма как да има добро здраве. Ако лимфата не се движи както трябва, ако е задръстена, то тогава няма как телата ни да се отърват от токсините, вирусите, гъбичките, бактериите…само въпрос на време е те да ни разболеят.
За да поддържаме здрава лимфната си система, необходимо е не само да я пречистваме поне веднъж годишно, както напоследък много нутрационисти препоръчват, но и да не се заседяваме много на едно място. За движението на лимфата е важно да ходим, да се занимаваме с различни видове спорт. Специалистите обаче най-много препоръчват да скачаме. Можем просто да правим подскоци, да скачаме на въже или на батут. Поне 15-20 минути на ден. Подскачането не само ще раздвижи лимфата, но и ще укрепне мускулите и сърцето, а ако имате и някое друго кило за смъкване, ще помогне, защото води до голямо натоварване и изразходване на доста калории.
Масажът също е добър вариант за раздвижване на лимфата и за подобряване на нейното здраве. Лимфодренажният масаж е мощно средство за усилване на лимфния ток. С неговото увеличаване се извличат токсините от тъканите и се неутрализират от лимфните възли и се засилва имунитетът на организма. Усилването на имунните функции се дължи на увеличаване на броя на лимфоцитите, когото се подбри движението на лимфата. Този вид масаж се използва често от спортисти след травми и други наранявания.

Общо
Топлата връзка между здравето, лимфата и движението
Заглавие
Топлата връзка между здравето, лимфата и движението
Описание
Скачането и масажите правят чудеса за лимфната система.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker