НовиниХранене и спорт

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е ортопедичен техник. Създател на първата в Русе медико-техническа лаборатория, която се намира в сутерена на КОЦ-Русе /Онкодиспансера/ на ул. „Независимост” 2. Лабораторията работи от 9 до 18 часа, а телефонът за връзка е 0895 580 598.

„Здраве да е” публикува третата статия от серията съвети на Атанас Атанасов за неуморни и здрави крака.

В рубриката си той разкрива различни ползи от индивидуалните ортопедични стелки, които се изработват в лабораторията.

Този път специалистът дава съвети за избор на туристически обувки и стелки по поръчка и предпазване от травми.

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Туристическите обувки трябва да са удобни
Туристическите обувки трябва да са удобни

Възпалените стъпала, колене и глезени могат значително да намалят удоволствието от  вървенето по време на поход. Дисбалансът в ходилата се увеличава още повече, ако носите багаж или раница, а движението през неравни местности може да събуди стари травми или да доведе до нови, които биха се лекували трудно предвид отдалечеността или изолираността на района.

Често срещани травми по време на туризъм

Най-често срещаните травми по време на туристически поход са изкълчване на глезена или стъпалото, фрактури, разтежение на прасеца, тендинит и разкъсване на ахилесовото сухожилие, разтежение на пателарното сухожилие и мускулите на подбедрицата. Пришките, бунионите (изпъкналите кокалчета) и мазолите също могат да превърнат чудесното приключение в изтощителен кошмар. Тъй като често е трудно и дори невъзможно да се получи медицинска помощ по време на туристически поход, особено в отдалечени райони, нужно е да се вземат предпазни мерки, за да се намали риска от травми.

Използването на ортопедични стелки ще намали натоварването върху мускулите на краката
Използването на ортопедични стелки ще намали натоварването върху мускулите на краката

Ортопедични стелки по поръчка и предпазване от травми

Добре изработените и добре пасващи индивидуални стелки спомагат да се възстанови биомеханичния баланс, облекчават болката и натиска в долните крайници и ханша. Стелките осигуряват по-добро разпределение на тежестта на тялото върху стъпалата, като намаляват натиска върху възпалените точки, които в противен случай биха се превърнали в пришки или във възпалени кокалчета, мазоли и калуси. Използването на ортопедични стелки ще намали натоварването върху мускулите на краката, когато ходилата не са на равна повърхност, като по този начин ще се намали умората и ще се увеличи издръжливостта, и ще се удължи времето, през което удобно ще можете да се наслаждавате на красотата на природата.

Избор на подходящи туристически обувки

От изключителна важност е да съобразите избора си на туристически обувки с типа на вашето стъпало
От изключителна важност е да съобразите избора си на туристически обувки с типа на вашето стъпало

От изключителна важност е да съобразите избора си на туристически обувки с типа на вашето стъпало, както и с вида на туристическата дейност, която планирате да извършвате. Ако сте се отправили на по-дълъг поход, добре е да изберете по-твърди обувки с подходяща опора за глезените, докато по-леките обувки са подходящи за еднодневни разходки или по-леки туристически преходи. Ако излетът ви е планиран за топло време, добре е да изберете обувки от “дишаща” материя, които не запарват краката,  или водонепромокаеми обувки за места с влажен климат или в райони, където има потоци или мочурища. За неравен терен изберете обувки с дебели подметки.

В случай, че има биомеханични проблеми, които налагат използването на ортопедични стелки, те трябва да се изяснят преди да си купите туристически обувки. Ако вече имате и ползвате стелки, носете ги когато си купувате обувки и се уверете, че обувката ви става, когато сложите стелката вътре. Опитният продавач-консултант ще измери ходилото ви и ще изчисли приблизителното тегло на раницата, за да пресметне колко ще се разшири стъпалото ви, за да поеме допълнителната тежест, а също и ще ви препоръча обувка, чиято форма съответства на формата на крака ви. Всеки уважаващ себе си продавач-консултант ще предложи да разпъне обувките,  ако имате буниони или други деформации. Някои продавачи дори ще ви предложат малка наклонена дъска, за да проверите как ще се чувствате с обувките, когато вървите по наклон.

Освен фрактури, медиален тибиален стрес синдром (МТСС) и буниони, планинарите с високи сводове може да получат и плантарен фасциит, разтежение на ахилесовото сухожилие, пателофеморален синдром, както и травми от пренатоварване. Производителят на вашите индивидуални ортопедични стелки трябва да може да прецени състоянието на стъпалата ви, за не се допускат тези често пъти болезнени и трудни за лекуване травми.

Поддръжка и хигиена на краката

Докато се изкачвате, добре е да сваляте обувките и чорапите си от време на време, за да позволите на кръвообращението да се нормализира и да намалите натоварването върху костите на краката, а също така и да позволите на чорапите и на влажната кожа да изсъхнат. Изберете чорапи, съобразно с целта, обувките и климата. Качествените туристически чорапи ще попият потта от ходилата ви, като по този начин ще предотвратят появата на гъбички и ще омекотят триенето на обувките. Мийте краката си редовно и режете ноктите си, тъй като постоянното притискане на пръстите в бомбетата на обувките, може да доведе до възпаление или врастване на ноктите.

Предварителната подготовка, съчетана с ежедневна хигиена, предназначена да гарантира колкото е възможно по-голяма чистота и сухота на кожата, ще спомогнат за предотвратяването на множество травми, често срещани по време на туристически походи.

Приятна разходка!

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker