Новини

Лечение с джаз музика намалява страха и тревожността

Музикотерапията е призната още от дълбока древност

Лечение с джаз музика намалява страха и тревожността.
Лечение с джаз музика намалява страха и тревожността.

Терапията с музика помага на хората да излязат от различни състояния, като стрес и скръб, а много често се препоръчва за лечение на разстройства като депресия, тревожност, панически разстройства, аутизъм, заекване, хиперактивност и дефицит на внимание при децата. Използва се още и при диагностика на психично-здравните нужди.
Всъщност нека да започнем малко по отдалече. Самото лечение с музика е познато и признато още от дълбока древност. От историята е известно, че хоровете на египетските жреци са изпълнявали оди, за да вдъхнат кураж на войните и да прогонят тяхното притеснение преди решителни битки. Известно е, че героите на Омир са лекували раните си, като слушат песни. Много често срещано е в африканските култури жреците на племето да се опитват да прогонят болестта от тялото или душата на болния с различни ритмични премерени удари върху музикални инструменти. Така те са молили за здраве боговете, които защитават племето. Не е тайна, че красотата и магията на музиката са били използвани като лечебно средство и през Средновековието, но и в по-ново време. За съжаление най-често от такова лечение са се възползвали хората от богатите прослойки.
Музикотерапията е вид лечение с изкуство и се препоръчва от много психотерапевтични школи, но при условие – да бъде прилагана от компетентни и обучени терапевти.

Учени доказаха, че пациенти, които слушат джаз, след като излязат операционната, изпитват в по-малка степен чувство на страх и тревожност.
Учени доказаха, че пациенти, които слушат джаз, след като излязат операционната, изпитват в по-малка степен чувство на страх и тревожност.

Учени доказаха, че пациенти, които слушат джаз, след като излязат операционната, изпитват в по-малка степен чувство на страх и тревожност. Логиката е проста – мисълта за дадена хирургична процедура, в комбинация със страха, който пък е свързан с анестезията, води до емоционален стрес и безпокойство сред много пациенти. Често се случва, когато операцията вече е приключила, анестезиолозите да предлагат болкоуспокояващи пациентите. Известно е, че някои от тези медикаменти могат да предизвикат алергични реакции и да причинят още куп странични ефекти.
В това изследване под наблюдението на специалисти са попаднали пет – шест пациентки, които са били подложени на хистеректомия. На възраст между 18 – 75 години. Съвсем произволно участничките са разделени на две групи, на едната от които се пуска джаз музика, а останалите носят шумопотискащи слушалки за 30 мин. след операцията.
Изследователите на всеки пет минути успяват да засекат и измерят нивата на кръвното налягане, както и сърдечния ритъм на пациентите, а на всеки десет – степента на болка и тревожност. Изводът е, че и при двете групи се наблюдава намаляване на нивата на сърдечния ритъм, но при тези, които слушат джаз, това понижаване се наблюдава в 20-та минута, а при участничките, които не слушат музика въобще, се случва в 30-та.
Още по-важно е, че е измерено и понижаване на нивата на болка при участниците със слушалки, но при тези, които слушат джаз това се случва още на 10-та минута. Експертите обясняват, че трябва да се определи коя музика влияе най-добре, кога трябва да се пуска, както и в кои случаи тишината е препоръчителна. Едно е ясно – музиката, както и тишината, са ефективни, неинвазивни и могат да подобрят състоянието на пациентите.
Тези данни са представени по време на годишната среща на анестезиолозите.

Превод

Общо
Лечение с джаз музика намалява страха и тревожността
Заглавие
Лечение с джаз музика намалява страха и тревожността
Описание
Музикотерапията е призната още от дълбока древност.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker