Новини

Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото, от обучение и помощ за адаптация

Повече от 30 участници събра на 13 декември, петък, кръглата маса „Миграция и бизнес“, организирана от Каритас Русе в рамките на международната инициатива MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“. Представители на различни бизнес-структури, експерти и неправителствени организации дискутираха основните предизвикателства пред възможностите за реализация на трудови мигранти на българския пазар. Заместник-областният управител Свилен Иванов се включи в срещата, както и представители на Община Русе.

Настаняване и интеграция - от това имат нужда хората, които идват в България от други страни, за да търсят професионална реализация.
Настаняване и интеграция – от това имат нужда хората, които идват в България от други страни, за да търсят професионална реализация.

Най-важните послания на ключовите участници в дискусията:

Елеонора Иванова, БРТПП: Настаняване и интеграция – от това имат нужда хората, които идват в България от други страни, за да търсят професионална реализация. Бизнесът изпитва остра необходимост от работна ръка: и професионална, и не толкова квалифицирана. В България вече съществуват добри условия за предлагане на работа, пазарът е достатъчно конкурентен, бизнес организациите вършат своята посредническа роля, работниците от трети страни са желани.

Стела Дионисиева, РТИК: Обучение и помощ за адаптация към българското общество. Това могат да предложат посредническите организации, за да подобрят атрактивността на българския пазар на труда за чужденци. Трайната безработица и преквалификацията са предизвикателство и възможност едновременно, които могат да повлияят позитивно върху промяната на картината.

Пламен Атанасов, експерт по заетост: Повече от 10 200 сезонни работници от 35 различни държави са работили в България през първото полугодие на тази година. Това е с 30% повече от 2018 г. по неокончателни данни. Основните проблеми с трудовите мигранти са непознаването на български език, ниското образование и трудностите, които изпитват при доказване на образование и квалификация. Облекчаването на условията за валидиране на знания и умения е сред приоритетите на българските власти през 2020 година.

Основните изводи от дискусията ще бъдат предоставени на публичните власти в региона.

Кръглата маса с дискусия е част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“, с участието на 12 “Каритас” организации от общо 11 европейски държави: „Каритас България“, „Каритас Австрия“, „Каритас Бавария“ (Германия), „Каритас Чехия“, „Каритас Холандия“, „Каритас Европа“, „Каритас Белгия“, „Каритас Италия“, „Каритас Португалия“, „Каритас Словакия“, „Каритас Словения“ и „Каритас Швеция“. Тригодишната инициатива се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Допринася за активното участие на европейското общество по въпроси и проблеми, свързани с устойчивото развитие, както и за повишаване осведомеността за връзката между миграцията и устойчивото развитие.

Общо
Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото, от обучение и помощ за адаптация
Заглавие
Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото, от обучение и помощ за адаптация
Описание
Настаняване и интеграция - от това имат нужда хората, които идват в България от други страни, за да търсят професионална реализация.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker